Svilena haljina u slavu božice Sentone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica grada Labina predstavila je haljinu božice Sentone, zaštitnog znaka novog brenda Labina i Rapca koji ih promovira kao lifestyle destinaciju ugode, zdravlja, prirodnosti te uravnoteženosti tijela i duha. Haljina je kreacija Eni Surijan, modelistice visoke mode, a nosila ju je manekenka Nikolina Miletic iz Rijeke.

Prvo pojavljivanje u javnosti umjetnicki utjelovljene božice dogodilo se u Malom kazalištu u sklopu edukativnog obilaska grada koji je TZ organizirao za turisticke agencije i vodice. Sentona je anticka zaštitnica putnika koja se štovala u Liburniji, a potvrda za to je i kameni oltar koji se cuva u Narodnom muzeju.

Haljina je izradena od svile bež boje sa zelenim pojasom, koji ima unikatnu drvenu kopcu izradenu od drena.

- Nastojala sam se uživjeti u anticku modu i istovremeno smisliti nešto suvremeno. To je trebalo biti što prirodnije i jednostavnije, a istovremeno sadržavati nešto mistike. Ova se haljina može nositi tijekom ljeta, a osim od svile, može se izradivati i od lana, ispricala nam je Surijan.

Haljina je sašivena u šivacnici njezine majke Nade, a kopcu, prema vlastitoj kreaciji, izraduje njezin otac Ivan.

Uz direktoricu TZ-a Radmilu Paliska Kos i kustosa Narodnog muzeja Vedrana Kosa, koji je goste upoznao s poviješcu grada, prezentaciji je prisustvovala i Sana Vitas iz zagrebackog Studija Luna, inicijatorica i voditeljica projekta "Labinska božica Sentona - Labin - Rabac božanstvena destinacija".

Ideja je gostima ponuditi jelovnike s autohtonim jelima, wellness tretmane s domacim biljem i etericnim uljima, originalne suvenire i proizvode te animacijske programe.

Prošlog mjeseca predstavljen je logo Sentone, rad akademske likovne umjetnice Ivone Verbanac, a u tijeku su natjecaji za autohtoni suvenir, proizvod i uslugu koji ce ga ponijeti. Projekt bi trebao biti gotov do pocetka turisticke sezone. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter