Svijet u 2013. na oružje potrošio 1.750 mlrd. dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izdvajanje za vojsku u 2013. je smanjeno zbog rezanja proračuna zapadnih vojski, napose američke, priopćio je u ponedjeljak Sipri, švedski istraživački institut.

U 2012. ti su troškovi prvi put od 1998. pali za 0,4 posto, ali se pad ubrzao i dosegnuo 1,9 posto prošle godine, po izračunu Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Stockholmu.

Ipak, "porast vojnih troškova u zemljama s gospodarstvom u naglom usponu i u razvoju i dalje se nastavlja", ističe u priopćenju direktor za istraživanje vojnih proračuna Sam Perlo-Freeman.

Svijet je u 2013. potrošio na oružje 1.750 milijarda dolara (više od 1.250 milijarda eura), ističe Sipri.

Sjedinjene Države, zemlja s najvećim vojnim proračunom, smanjile su svoje troškove za 7,8 posto nakon završetka operacija u Iraku, početka povlačenja iz Afganistana i automatskih rezova u troškovima koje je Kongres prihvatio 2011.

U Europi se izdvaja Francuska jer je unatoč slabom ekonomskom rastu uvelike zadržala vojne izdatke tijekom svjetske ekonomske krize te je 2013. zabilježila pad od samo 4 posto u odnosu na 2004.

Tri zemlje - Kina, Rusija i Saudijska Arabija - nalaze se među 23 zemlje koje su svoj proračun više nego udvostručile od 2004.

Peking je u 2013. potrošio 7,4 posto više novca, a teritorijalni sporovi s Kinom potaknuli su neke susjedne zemlje da povećaju svoje izdvajanje za vojsku.

Afganistan, još jedna azijska zemlja, imao je najveći porast od 77 posto, u očekivanju povlačenja većine stranih vojnika sa svog teritorija koncem 2014.

Na Bliskom istoku proračuni su u 2013. porasli za 4 posto. Međutim, ta je procjena upitna budući da su izostali bilo kakvi brojčani podaci za Ujedinjene Arapske Emirate, Iran, Katar i Siriju.

U Africi su troškovi porasli za 8,3 posto, pod utjecajem prihoda od nafte u zemljama poput Alžira i Angole. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter