Svijet slavi 80. rodendan Johnnyja Casha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legenda country glazbe Johnny Cash u nedjelju 26. veljace proslavio bi 80. rodendan, a tim se povodom ove godine u svijetu održava niz proslava, projekata i dogadanja.

Kuca u kojoj je proveo djetinjstvo u Dyessu u Arkansasu temeljito je obnovljena s namjerom da preraste u memorijalni centar.

Izdavacka tvrtka Columbia u travnju ce objaviti seriju arhivskih snimaka pocevši sa zbirkom gospel i duhovnih pjesama iz 70-ih i 80-ih pod nazivom "Bootleg IV".



Planirano je i otvaranje muzeja Johnnyja Casha ovog ljeta u Nashvilleu. U njemu ce biti izložena memorabilija iz Cashove glazbene, ali i glumacke karijere.

Casopis Time objelodanio je rijetke i neobjavljene arhivske fotografije "Covjeka u crnom". Vecinu slika napravio je dugogodišnji glazbeni fotograf Don Hunstein, a datiraju od kasnih 50-ih do ranih 70-ih. Ukljucjuju fotografije Casha i njegove supruge June odmah nakon što je rodila jedinog im sina Johna Cartera Casha 1970., kao i one koje prikazuju glazbenika u njegovom domu u Kaliforniji ili na ribolovu na farmi u San Antoniu.

Johnny Cash (26. veljace 1932.-12. rujna 2003.), legendarni "Covjek u crnom", postao je tijekom polustoljetne karijere jednim od najvažnijih americkih glazbenika, prekoracivši medu prvima granicu izmedu konzervativnog countryja i buntovnickog rock'n'rolla.



Život mu nije bio lak - od branja pamuka da bi pomogao svojoj osiromašenoj i u vremenu depresije razorenoj obitelji, do napornog rasporeda turneja i borbe s teškom ovisnošcu o drogama. Pjesmama o puškama, ubojstvima, osveti, kazni i pokajanju, Johnny Cash, koji je uvijek bio problematican lik, kao da je tražio iskupljenje kroz glazbu.

Iako je do kraja ostao cvrsto ukorijenjen u glazbenoj tradiciji countryja, postavši jednim od zaštitnih znakova toga najamerickijeg glazbenog žanra, Cash je bio gotovo jednako voljen i utjecajan medu rockerskim izvodacima i publikom, u SAD-u i Europi.

Cashov isposnicki imidž covjeka odjevenog u crno, duboki bariton, iskrene i jednostavne pjesme i izvodacka uvjerljivost osigurali su mu status americke ikone te naklonost publike i kriticara tijekom cijele karijere koja je pocela još sredinom 50-ih godina prošlog stoljeca.



Cash je prve pjesme snimio 1955. za izdavacku kucu Sun Records, legendarnog producenta Sama Phillipsa koji je najzaslužniji i za proboj još nekih velikana americke glazbe, poput Elvisa Presleyja i Jerryja Leeja Lewisa.

Hit iz 1956. "I Walk the Line" donio mu je prvo mjesto na ljestvicama country glazbe, a niz uspjeha nastavio se iducih godina pjesmama poput "Don't Take Your Guns To Town" ili "Ring of Fire", koje su u meduvremenu postale klasicima.

Šezdesetih je izdao i jedan od najpoznatijih albuma uživo svih vremena "At Folsom Prison", snimljen tijekom zatvorskog koncerta na kojem je izveo i svoju vjerojatno najslavniju pjesmu "Folsom Prison Blues".



Krajem šezdesetih suradivao je s drugom glazbenom legendom Bobom Dylanom, koji je uvijek isticao Casha kao svog uzora, te vodio iznimno uspješni televizijski program "The Johnny Cash Show" u kojem su dvije ikone, uz ostalo, izvele najljepšu verziju Dylanove pjesme "Girl From The North Country".

Sedamdesetih i osamdesetih Cashova je karijera pomalo zamrla, iako su mu turneje ostale jednako uspješne kao i u vrijeme najvece popularnosti, da bi ponovno živnula tijekom devedesetih kada je snimio cetiri albuma iz serije "American Recordings".

Njegov posljednji album iz 2002. "American IV: The Man Comes Around" bio je najbolje prodavan u posljednjih 30 godina. Ukupno je u karijeri prodao preko 50 milijuna nosaca zvuka.

Cash je bio medu rijetkim izvodacima koji su pjesmu bilo kojeg drugog autora mogli promijeniti u svoju vlastitu - tu je sposobnost izvrsno demonstrirao na albumima iz devedesetih na kojima je snimio obrade pjesama razlicitih glazbenika, kao što su U2, Nick Cave, Depeche Mode ili Paul Simon.

Cash je takoder jedini glazbenik koji je uvršten u tri razlicite Kuce slavnih - Country Music Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame, a zaradio je i ukupno 10 nagrada Grammy.


Podijeli: Facebook Twiter