Svijet slavi 200. obljetnicu Dickensova rodenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjelogodišnjim programom izložbi, predstava, festivalskih okupljanja i raznih kulturnih dogadanja Velika Britanija ove godine obilježava 200. obljetnicu rodenja velikog viktorijanskog pisca Charlesa Dickensa, jednoga od najvecih pisaca 19. stoljeca.

Velikog ce se Londoncanina u sklopu medunarodnog programa Dickens 2012. osim u Velikoj Britaniji prisjetiti i u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, na Novom Zelandu i drugdje, a najveci broj dogadanja održan je danas, na samu obljetnicu njegova rodenja 7. veljace.

British Council organizirao je 24-satni citalacki maraton u kojem su sudjelovale 24 zemlje od Albanije do Zimbabvea. U ulici u kojoj je roden u Portsmouthu održana je ulicna zabava, a u Londonu je obljetnica obilježena komemoracijom i polaganjem vijenaca na njegov grob u Westminsterskoj opatiji u nazocnosti princa Charlesa i Camille.

U cast Dickensu održat ce se nekoliko izložaba u Londonu, u Zuerichu i na Novom Zelandu pa sve do retrospektivne izložbe "Dickens na filmu" u newyorškom muzeju moderne umjetnosti MoMa.

Velikoga pisca prisjetit ce se i blogeri iz španjolske regije Katalonije simultanom objavom njemu posvecenih clanaka, a bit ce održana i brojna festivalska dogadanja, predavanja, javne rasprave, konferencije te kazališne predstave.

Londonsko kazalište The Space priprema mjuzikl po romanu "Nicholas Nickleby", kazalište Playhouse u Kentu prikazat ce adaptaciju poluautobiografskog romana "David Copperfield", a kazalište Kenton u Henleu najavilo je izvedbu "Olivera Twista".

Britanska nacionalna kinematografska dvorana BFI Southbank u Londonu od sijecnja do ožujka organizira "Dickens na ekranu", najvecu dosadašnju retrospektivu filmova inspiriranih djelima Charlesa Dickensa. Nakon Londona, program ce krenuti na nacionalnu i medunarodnu turneju.

I najveca svjetska internetska tražilica Google je prigodnom ilustracijom obilježila 200. godišnjicu Dickensova rodenja, a klikom na stilizirani viktorijanski logo otvarali su se linkovi na stranice o slavnom britanskom književniku, pri cemu je clanak iz Wikipedije na prvom mjestu.

Dickens je u svojim romanima medu prvima otvoreno prikazivao siromaštvo viktorijanskog Londona i postavio temelje socijalnog romana. Usto je u svoje likove, njihov govor i gestikulaciju, vješto utkao humor i glumu, postavljajuci temelje moderne karakterne komedije.

Paralelno odvijanje veceg broja radnji, karakteristicno za njegove romane, preteca je paralelne montaže moderne kinematografije, a iako nije prvi koji je koristio simbolicna imena za svoje likove, prvi je koji je tu praksu toliko rafinirao da imenima sugerira njihove karakterne osobine i društvenu poziciju.

Najznacajnija su mu djela "Oliver Twist", "David Copperfield", "Posmrtni spisi Pickwickova kluba", "Život i pustolovine Martina Chuzzlewita", "Staretinarnica", "Cvrcak na ognjištu", "Velika ocekivanja", "Božicna prica" te druga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter