Svijet morske tišine raskošnih formi i boja

Branislav Danevski i Marina Gojtanić na otvaranju izložbe
Branislav Danevski i Marina Gojtanić na otvaranju izložbe

"Tišina" je naziv izložbe fotografija Marine Gojtanić otvorene u sobi Julesa Vernea u pazinskom Kaštelu. U slikovitom ambijentu autorica se predstavila podvodnim fotografijama sugerirajući prizore kakve su promatrali putnici podmornice "Nautilus" iz Verneova romana "20.000 milja ispod mora".

Otvarajući izložbu njen instruktor ronjenja i podvodne fotografije Branislav Danevski, naglasio je kako Marina nema dug ronilački staž, ali unatoč tomu posjeduje senzibilitet za uočavanje i prepoznavanje podmorskih motiva, te dovoljno strpljenja da im se posveti kako bi u konačnici dobila snimak koji zadovoljava kriterije estetike umjetničke fotografije.

Na njenim fotografijama srednjeg formata nalazi se mali, mikro svijet, često skriven oku prosječnog promatrača i ronioca, stoga njihovo izlaganje, odnosno povećavanje otkriva svijet koji nam je tu negdje, nadomak, ali opet skriven na uobičajenoj optičkoj razini.

Bića koja Marina Gojtanić snima izgledaju pomalo, čak i zastrašujuće, jer na izloženim fotografijama vidimo uvećane detalje koje je u prirodi prostim okom teško razaznati. Pojašnjavajući kako nastaju njene fotografije, Marina Gojtanić iznad svega ističe strpljivost, jer, kaže, nije dovoljno uočiti detalj već mu, budući da se radi o živom organizmu, treba prići i snimiti ga, tako da se na najbolji način dočara zanimljivost i neuobičajenost detalja kakvu može pružiti jedino svijet i život koji bujaju u nepreglednim prostranstvima morskog plavetnila.

Na fotografijama Marine Gojtanić nalazimo likove, oblike i detalje, koji iako znamo da su bića iz našeg Jadrana, svojim neobičnim formama podsjećaju na oblike života nekih drugih i drugačijih svjetova. Jedan od njih je i onaj podmorski kojim oceanskim dubinama svojom podmornicom "Nautilus" plovi kapetan Nemo, upečatljivi lik iz prebogate Verneove spisateljske imaginacije.

 Zbog svega toga izložba Marine Goltanić obogaćuje sobu Julesa Vernea koja je smještena u nadsvođenoj galeriji drevnog Kaštela u Pazinu. Promatrajući prizore podmorja u polutami pod svodom stoljetne građevine, gledatelj se pojavljuje u ulozi putnika "Nautilusa" koji sa sigurne udaljenosti, kroz prozore na oplati podmornice, promatra čudnovati svijet koji u tišini buja duboko, duboko pod morskom površinom.

Stoga s pravom možemo reći kako ova zanimljiva izložba postavljena u savršenom ambijentu na najbolji način otvara poglede, u ovom slučaju kroz objektiv Marine Gojtanić, u svijet morske tišine raskošnih formi ispunjenih bogatstvom boja.

Izložba se može razgledati do sredine prosinca, a njeno svečano otvaranje glazbom je uveličao uvijek zanimljiv i zabavan Inspirit duo. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter