Svijet malvazije nagradio Uroboros 2008.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malvaziji pulskog vinara Bruna Trapana Uroboros 2008. i zajednickoj malvaziji trojice istarskih vinara, pod imenom MaDeBaKo, dodijeljene su posebne nagrade drugog izdanja medunarodnog natjecanja Svijet malvazija.

Natjecanje pod pokroviteljstvom Medunarodne organizacije za vinovu lozu i vina (OIV), u kojem je sudjelovalo 215 malvazija iz šest zemalja, održalo se 13. travnja u Porecu. Rezultati su objavljeni na konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj je takoder najavljeno sedamnaesto izdanje izložbe Vinistra, koja ce se od 29. travnja do 2. svibnja održati u Porecu.

Tridesetogodišnji Trapan koji je pobijedio u kategoriji zrelih malvazija najmladi je pobjednik natjecanja organiziranog u sklopu izložbe Vinistra. Na Svijetu malvazija vina je ocjenjivalo 35 domacih i medunarodnih sudaca, medu kojima su bili sommelieri, strucnjaci, vinari i predstavnici medija.

Malvazija MaDeBaKo pobijedila je u kategoriji svježih malvazija, a rezultat je združenog projekta americkog proizvodaca Joea Bastianicha s istarskim vinarima Ivicom Matoševicem, Morenom Degrassijem i Gianfrancom Kozlovicem.

Predsjednik udruge Vinistra Ivica Matoševic je najavljujuci nadolazecu izložbu Vinistra rekao da ce sudjelovati rekordan broj od 644 uzoraka vina, ulja i rakija, a noseca tema ovogodišnje izložbe nužnost je medunarodnog brendiranja hrvatskih vina kao osnove opstanka vinarstva i daljnjeg razvoja vinara.

Predstavljajuci nove promotivne projekte Turisticke zajednice Istre, njen direktor Tomislav Popovic istaknuo je važnost Vinistre kao izložbe koja je izrasla u jedan od kljucnih dogadaja turisticke ponude Istre.

- Vinistra je jedan od vecih motiva zbog kojeg ljudi u ovom dijelu sezone dolaze u Istru. U tom smislu je ova izložba magnet koji privlaci velik broj ljudi. S obzirom na lokaciju na kojoj se dogada, kao i na dodatne manifestacije, rijec je zaista o svjetskom dogadanju, rekao je Popovic.


Podijeli: Facebook Twiter