Svijet je spreman za istarsku malvaziju

Mike De Simone i Jeff Jenssen
Mike De Simone i Jeff Jenssen

The World Wine Guys love Istria - moto je pod kojim je održano sinoćnje druženje sa zanimljivim gostima zabavnog dijela 24. Vegeta Croatia Opena - poznatim američkim vinskim novinarima Mikeom De Simoneom i Jeffom Jenssenom. Ovaj dvojac zajednički uređuje magazin o vinima Wine Enthusiast i često se pojavljuje u američkim medijima pa su tako nedavno za Fox News snimili prilog o istarskoj malvaziji. U Umag su došli specijalno zbog teniskog turnira, a priznali su da se u Istri osjećaju kao kod kuće.

U Umagu su predstavili svoju knjigu "Wines of Southern Hemisphere" (Vina južne hemisfere) kao i kuharicu "Fire Island Cookbook", prvu knjigu na svjetskom tržištu u kojoj su hrvatska vina sljubljena s međunarodnom kuhinjom. Osim toga, vinski dečki i stalni su kolumnisti američkog portala Huffington Post koji ima oko 55 milijuna čitatelja pa su njihove rubrike itekako čitane. A Hrvatsku vole ne samo zato što je Jenssenov pranono bio porijeklom iz Međimurja, već i zato što je smatraju zaista vrijednom vinskom zemljom.

- Svijet je spreman za vaša vina, kupci traže svježe bijelo vino - malvaziju - koja je posebna jer može biti napravljena na različite načine, kazao je Jenssen. Poručili su također našim vinarima da se brendiraju slično kao grčki vinari, jer bi se istarska malvazija mogla natjecati s najboljim svjetskim vinima.

Govoreći o New Zelandu, Australiji, Južnoj Americi i Africi, koje su tijekom 18 mjeseci obilazili pišući svoju knjigu, vinski znalci su istaknuli i veliki značaj koji su hrvatski iseljenici ostavili na svjetskoj vinskoj sceni.

- Prvi put smo došli u Hrvatsku prije tri godine i možemo reći da je napravljen napredak u zadnje vrijeme, pogotovo u mladim vinima koja su sve svjetlija, svježija i uravnoteženija. Mislim da moderni vinari sve više koriste nove tehnologije za pravljenje čistih mladih vina, rekao nam je poslije promocije De Simone.

Jenssen je pak otkrio da kada dolazi u Istru najviše voli popiti blend malvazije i chardonnaya, vrlo zaokruženo vino koje vrlo dobro paše sa različitim školjkama i laganim jelima te dodao: "Obožavam i čistu, svježu malvaziju".

Otkrili su nam i da rade na novoj knjizi o vinima iz Kalifornije koja će izaći za godinu dana te da su razgovarali sa svojim izdavačem o pisanju knjige o vinima njihove omiljene zemlje - Hrvatske.

Vinski znalci pridružili su se i sinoćnjoj degustaciji "Skrivene čari istarskih vina" na kojoj je tema bila mlada malvazija, natjecala su se vina iz 2012. godine Agrolagune, Benvenutija i Coronice, a upravo je malvazija brtoniškog vinara odnijela titulu pobjednika dana. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter