Svijeće za žrtve Vukovara gore diljem zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice te molitvom koju su kod spomen obilježja u bolnici predvodili mladi grada Vukovara i fra Robert Ćibarić iz Župe sv. Filipa i Jakova, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su večeras počast žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u cijelome je gradu zamjetna živost uz nazočnost velikog broja autobusa, osobnih automobila i motorista s registracijskim oznakama brojnih hrvatskih gradova. Svijeće su zapaljene i na prozorima brojnih vukovarskih domova čiji se stanovnici s bolom prisjećaju stradanja kroz koja su prošli u jesen 1991. godine.

Svijeće su poslijepodne zapaljene i kod Zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa uz gradsku obilaznicu koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između grada heroja i slobodnog vinkovačkog područja. Za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu molitvu je predvodio Mato Martinković, župnik vukovarske župe Kraljice mučenika.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta", započet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske bolnice.

Od tamo će sudionici obilježavanja u koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić.

Paljenjem svijeća uz Vukovarsku ulicu Zagrepčani odali počast žrtvi Vukovara
U spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara večeras su duž cijele zagrebačke Ulice grada Vukovara zapaljene svijeće, kao i na platou kod Hrvatske bratske zajednice u obliku križa i imena grada heroja, a održan je prigodni komemorativni program uz jedinstvenu poruku "Zapamtite Vukovar!

Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!" prema stihu iz pjesme Vladmira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima. Pridružili su im se brojni građani paleći svijeće, odavanjem počasti minutom šutnje, uz zvuke mirozova te u molitvi.

Okupljenima se u ime organizatora skupa obratio ratni veteran 148. brigade HV-a Boris Vukadinović, koji je istaknuo kako se prisjećamo žrtve i stradanja Vukovara i njegovih građana i svih onih koji su ga branili od velikosrpske agresije. Među njima oko 1.300 poginulih i oko 4.000 ranjenih te brojnih nestalih i zatočenih u logorima.

Duž Ulica grada Vukovara i Ulicom hrvatske bratske zajednice prošla je, uz policijsku pratnju, i kolona motociklista s hrvatskim obilježjima.

Komemoracija je održana u organizaciji Kluba veterana trnjanske 148. brigade HV-a, a sudjelovale su postrojbe Hrvatske vojske, policije, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, vatrogasne postrojbe i mnoge druge.

Među brojnim okupljenima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je potvrdio sutrašnji dolazak u Vukovar.

Duž Vukovarske ulice u Osijeku upaljeno 8.000 svijeća
Duž Vukovarske ulice koja se proteže gotovo od samog središta grada do kraja Donjega grada, večeras je 8000 učenika iz 34 osnovnih i srednjih škola upalilo svijeće u znak sjećanja na stradanje hrvatskih branitelja i civila te herojskoga grada Vukovara.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred Spomenika hrvatskom domobranu, a dio je učenika svijeće zapalio i ispred zida s natpisom "Osijek - nepokoreni grad".

Župan Šišljagić rekao je kako Osijek najbolje razumije tragediju i bol kroz koju su prošli Vukovarci, jer je u Domovinskom ratu i sam pretrpio velika razaranja i ljudske žrtve.

Gradonačelnik Vrkić kazao je kako večerašnje svijeće gore kao svjetlo sjećanja na teške dane kroz koje su prošli Vukovarci, ali i kao svijetlo nade da se takva strahota više nikada neće dogoditi.

Na brojnim prozorima osječkih domova večeras gore svijeće za Vukovar, a tako će biti i sutra kada Osječani tradicionalno na taj način odaju počast gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata.

Paljenjem svijeća Split odaje počast žrtvama Vukovara
Uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. građani Splita zapalili su svijeće duž Vukovarske ulice, najduže u Splitu, a u tome su im se, istodobnim paljenjem svijeća, pridružili gradonačelnik Ivo Baldasar sa suradnicima te predstavnici splitsko-dalmatinskog HDZ-a na čelu s predsjednikom Antom Sanaderom.

"Svi skupa moramo se sjetiti žrtve Vukovara koja je presudila u Domovinskom ratu i na neki način odnijela pobjedu u Domovinskom ratu, jer su i u gubitku žrtve pobijedile", poručio je Baldasar.

Istaknuo je da kao gradonačelnik, ali i čovjek, skupa s braniteljskim udrugama želi biti na mjestu u Splitu gdje se odaje počast vukovarskim žrtvama. "Svake se godine moramo sjećati vukovarske žrtve pod geslom 'Ne ponovilo se'", kazao je Baldasar.

Splitska gradska uprava je za ovogodišnje paljenje svijeća u znak sjećanja na žrtvu Vukovara kupila 1.500 lampiona i podijelila ih žiteljima deset gradskih kotara, koji se nalaze uz Vukovarsku ulicu, da ih zapale duž te ulice.

Na mjestu paljenja svijeća održana je i kratkotrajna molitva za vukovarske žrtve, te je pročitan tekst "Priča o ratniku" Siniše Glavaševića koji je kao novinar stradao nakon pada Vukovara. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter