Svijeće u Vukovarskoj ulici za počast žrtvama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo Puljana odazvalo se mimohodu pulske Hvidre Vukovarskom ulicom u subotu navečer i pridružilo se odavanju počasti poginulim braniteljima i civilima te na taj način obilježilo dan pada Vukovara nakon 87 dana opsade u jesen 1991. godine. Povorka pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli" krenula je od Osnovne škole Tone Peruška do križanja s ulicom Frane Barbalića, uz tradicionalno zaustavljanje pred muralima posvećenim Vukovaru i hrvatskim braniteljima na križanju s Kumičićevom, gdje su upaljene i položene svijeće.

- Ovim se mimohodom prisjećamo vukovarske tragedije, što je bilo prije 26 godina i što se događalo u Vukovaru koji je mjesecima odolijevao opsadi i napadima JNA, srbočetnika i domaćih izdajnika. Uslijed nedostatka oruđa i oružja grad je pao, a mi, branitelji, osjećali smo se nemoćno, jadno i bijedno. U logore je odvedeno zatim preko 8.000 branitelja i civila, a križni se put nastavio i na Ovčari gdje je ubijeno i likvidirano 260 ranjenika, civila i bolničkog osoblja. Moramo se pokloniti toj žrtvi i nastojat da se ne zaboravi, poručio je predsjednik pulske Hvidre Ivica Lerotić okupljenom mnoštvu na kraju ulice i pozvao ih da minutom šutnje odaju počast stradalima, nasilno zatočenima i nestalima.

Tom je prilikom rekao i da se ne smije zaboraviti Škabrnja, malo dalmatinsko mjesto u kojem je na isti dan zločinački ubijeno 86 ljudi te podsjetio da Hrvatska još uvijek traga za više od 1.500 nestalih, i branitelja i civila. Povorci su se priključili članovi braniteljskih udruga, roditelji i udovice poginulih, ali i mnogi mladi. Bili su uz njih i predstavnici lokalnih vlasti poput gradonačelnika Pule Borisa Miletića i zamjenika istarskog župana Fabrizija Radina. Duž cijele ulice bili su upaljeni lumini.

- Grad Pula na dostojanstven način obilježava ovaj datum i prisjeća se žrtve Grada heroja. Čast mi je što iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj građana, a drago mi je da se ove godine mimohodu priključio i značajni broj mladih, rekao je gradonačelnik Miletić.

Povorka u mimohodu sjećanja, koji je osiguravala prometna policija, vratila se istim putem te uputila u crkvu sv. Antona na misu zadušnicu za poginule i nestale branitelje i civile. U povratku je jedna skupina mlađih glasno zapjevala pjesme "Zovi, samo zovi" i "Moja domovina" te upalila navijačke baklje. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter