Svijeće i cvijeće i za zaboravljene

Maškare u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Maškare u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Blagdan je Svi sveti. Blagdan kada se više nego obično posjećuju posljednja počivališta pa i onih davno zaboravljenih. Nisu tako zaboravljeni ni pokojnici na pulskom Mornaričkom groblju. I ondje su u utorak bili položeni vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na potonuće broda "Viribus Unitis". I za one poznate, one manje poznate, pa čak i nepoznate kojima su ondje ostale kosti. Jednom je netko rekao "Mornaričko spomen groblje je park uspomena, veliki pulski "Titanik" na kojem kroz otrgnute memorije plove admirali, kanonijeri, inženjeri, monarhisti i socijalisti, vitezovi okićeni odličjem, žene, djeca…"

Ukop oficira i vojnika

Mornaričko groblje, podignuto odlukom cara Austro-Ugarske monarhije 1849. godine, po mnogima je, jedno od najljepših na svijetu. Okruženo mnogobrojnim čempresima, obuhvaća više od 22.000 metara kvadratnih. No, nije bilo uvijek tako. Isprva je kupljeno tek četiri tisuće kvadrata i ukapanja su se obavljala u skupnim grobnicama s 30 do 35 pokojnika. Ali zbog higijenskih uvjeta te neugodnih mirisa, 1870. počelo se s pojedinačnim ukopavanjima. Narednim kupnjama, groblje dobiva današnju veličinu. Iako je prvotno bilo namijenjeno za ukop austrougarskih oficira i vojnika, Prvi i Drugi svjetski rat donio je mnogo žrtava koje su ondje morale biti pokopane - ukopavani su tako i vojnici i civili Hrvati, Srbi, Crnogorci, Talijani, Austrijanci, Česi, Slovaci, Mađari, Nijemci, Englezi, Francuzi, Turci. Počivaju ondje tako žrtve brodske nesreće parobroda "Baron Gautsch" i "Viribus Unitisa". Na groblju se danas nalaze spomen obilježja austro-ugarskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, talijanskih i njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata te spomen obilježje borcima NOB-a i žrtvama palim u Drugom svjetskom ratu.

Spomen groblje

Prema neslužbenim procjenama, ondje leži između 43.000 do 100.000 pokojnika. Općina Pula 27. listopada 1960. godine proglasila je Mornaričko groblje spomen grobljem i na njemu se više ne obavljaju ukopi. Posljednji ukop bio je četiri godine ranije. Nakon višegodišnjih pregovaranja ondašnje jugoslavenske Vlade, austrijskog poslanstva u Beogradu i konzulata u Zagrebu, 1990. zaključen je sporazum s austrijskim Crnim križem te njemačkim Narodnim udruženjem za brigu o ratnim grobovima te uređenju i održavanju Mornaričkog groblja. Sedam godina kasnije, Mornaričkog groblje je dobilo današnji izgled.

Danas autobusi voze besplatno

U povodu blagdana Svih Svetih, danas autobusi Pulaprometa prometovat će prema gradskom groblju svakih pola sata, prije podne od 8.30 do 11 sati, te poslijepodne od 15 do 18 sati. Autobusi će prometovati besplatno, kao i svake godine, na temelju sporazuma između poduzeća Pulapromet i Monte Giro, dok će zbog pojačanog prometovanja prilazima prema groblju na okolnim cestama red u prometu održavati djelatnici pulske Policijske postaje i komunalni redari Grada Pule. U spomenuto vrijeme autobusi će prometovati na relaciji Gradsko groblje - Starih statuta - Giardini - Zagrebačka - Mletačka - Trg Republike - Marulićeva - Nazorova - Trg Republike - Dalmatinova (tržnica) - Smareglina - Giardini - Istarska - Arena - Apoteka na Punti - 43. Istarske divizije - Gradsko groblje. Osim toga, na zahtjev mnogih, besplatan prijevoz biti će omogućen i na relaciji Gradsko groblje - groblje Štinjan i obrnuto. Također, zbog nekih neukusnih i nemilih događaja proteklih godina na grobljima, u ove će dane Monte Giro uvesti pojačana dežurstva i nadzor na Gradskom groblju Pula i na groblju u Štinjanu, a zbog pojačanog prometa mole se građani da se pridržavaju uputa njihovih djelatnika i regulacije prometa nužne za nesmetani pristup groblju, posebice autobusima.

Mise na groblju u Puli i Poreču

Na gradskom groblju Monte Giro u Puli, kod velikog križa, na svetkovinu Svih svetih, u srijedu 1. studenoga, u 15 sati misu će predvoditi umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Na Dušni dan, u četvrtak 2. studenoga, u 15 sati misu predvodi fra Leopold Mičić. Na Svetkovinu Svih svetih, u srijedu 1. studenoga 2017., na gradskom groblju u Poreču misu i molitvu za pokojne u 15 sati predvodi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Na Dušni dan, u četvrtak 2. studenog, misa na porečkom groblju je u 15 sati. (N. SOFTIĆ, P. S., C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter