Svih 20 filmova hrvatske premijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Medunarodnom programu ovogodišnjeg, 56. festivala igranog filma u Puli predstavit ce se 20 filmova. Oni ce se prikazivati u sekciji Europolis-Meridijani na Kaštelu i u kinu Valli u festivalskom pretprogramu od 11. do 17. srpnja te u sklopu PoPularnog programa u Areni od 19. do 25. srpnja. U programu koji je odabrao Zlatko Vidackovic, umjetnicki ravnatelj festivala, prevladavaju žanrovski filmovi, a medu nacionalnim kinematografijama ove je godine poseban naglasak na onoj francuskoj.
Peto izdanje programske sekcije Europolis-Meridijani otvara se 11. srpnja na pulskom Kaštelu humornom dramom "Raj je zapadno" (Eden a l'Ouest) o pustolovinama mladog ilegalnog imigranta u Europskoj uniji, i to u režiji grcko-francuskog redateljskog veterana Coste Gavrasa, kojom je zatvoren ovogodišnji Berlinale. Prošlogodišnji pulski laureat, kultni francuski redatelj Claude Chabrol, ove ce godine biti zastupljen krimicem "Bellamy" u kojem je prvi put ostvario suradnju s Gerardom Depardieuom, koji ovdje tumaci slavnog pariškog inspektora Bellamyja koji se tijekom ljetovanja ukljuci u istragu misterioznog ubojstva. Tu je i najnoviji film slavne francuske redateljice Catherine Breillat "Modrobradi" (La Barbe bleue), nekonvencionalna kostimirana drama s pricom o djevojci koja je stala na kraj okrutnom ubojici žena.



Zloglasnu Erzebeth Bathory, koja je održavala mladoliki izgled žrtvujuci mlade djevice, u drami "Krvava grofica" (The Countess) u vlastitoj režiji utjelovljuje Julie Delpy, uz koju nastupaju William Hurt i Daniel Brühl. Popis filmova s ovogodišnjeg Berlinalea koji ce svoju premijeru imati u Puli zakljucuje ljubavna drama "Cheri", britanskog veterana Stephena Frearsa, u kojoj Michelle Pfeiffer nastupa u glavnoj ulozi sredovjecne zavodnice koja u Parizu 1920-ih zgodnom mladicu otkriva tajne ljubavi.
S prethodnog Berlinalea stiže film "Voljela sam te toliko dugo" (Il y a longtemps que je t'aime) Philippea Claudela, koji je u meduvremenu osvojio Cesara za najbolji prvi film i nagradu BAFTA za najbolji strani film, a Kristin Scott Thomas je za ulogu žene koja se nakon 15 godina zatvora nastoji uklopiti u obitelj i društvo dobila Europsku filmsku nagradu za najbolju glumicu te nominaciju za Zlatni globus.
Sa Sundancea dolazi dobitnik nagrade publike, britanska romanticna komedija "Fina djevojka" (An Education) o tinejdžerki ciji ce život u Londonu 1960-ih naglavce okrenuti šarmantni playboy. U ovom filmu u režiji danske redateljice Lone Scherfig (proslavljene filmom "Talijanski za pocetnike") glume Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Emma Thompson i Alfred Molina. Sa Sundancea stiže i alegorijska njemacka komedija "Absurdistan", redatelja Veita Helmera, u kojoj žene muževima uskracuju seks sve dok u njihovo zabaceno selo ne vrate dotok vode, kao i hvaljeni kriminalisticki triler "Transsiberian" americkog redatelja Brada Andersona o ubojstvu, potjeri i prijevari tijekom vožnje vlakom iz Moskve u Kinu, u kojem glume Ben Kingsley i Woody Harrelson.
S posljednjeg festivala u Veneciji stižu cetiri ostvarenja. U ljubavnoj drami meksickog redatelja Guillerma Arriage (proslavljenog scenarista filmova "Pasja ljubav", "21 gram" i "Babel") "Ravnica u plamenu" (The Burning Plain) isprepletene su cetiri price o ljubavnim aferama, grijesima iz prošlosti i obiteljskim lomovima, a u glavnim ulogama nastupaju Charlize Theron i Kim Basinger.
Japansku kinematografiju predstavlja Takeshi Kitano humornom dramom "Ahil i kornjaca" (Akiresu to kame) o djetinjstvu, odrastanju i starenju slikara koji uporno pokušava naci svoj umjetnicki put i nastoji biti prihvacen. U kriminalistickom trileru "Krajolik br. 2" (Pokrajina št. 2) Vinka Möderndorfera u središtu price je tajna o naredbodavcu masovnih poslijeratnih ubojstava, koja se slucajno otkrije prilikom pljacke. Na prethodnom je venecijanskom festivalu premijeru imao meksicki kriminalisticki triler "Zona" (La zona) o zlocinu pocinjenom u zatvorenom meksickom naselju za bogate, u režiji Rodriga Plaa. Film je dobitnik nagrade Luigi de Laurentis u Veneciji, nagrade medunarodne kritike u Torontu te nagrada publike na festivalima u San Franciscu, Miamiju i Fribourgu. S prošlogodišnjeg festivala u Cannesu u Pulu stižu dva filma. Prvi je ljubavna drama "Ljubavnici" (Two Lovers) redatelja Jamesa Graya ("Mala Odessa", "U ime pravde", "Braca po krvi") o mladicu rastrgnutom izmedu dobre prijateljice za koju ga roditelji žele vjencati i zgodne susjede. Uz Gwyneth Paltrow, u tom je filmu svoju posljednju ulogu prije prelaska u glazbene vode odigrao Joaquin Phoenix. Tu je i njemacko-kazahstanska humorna drama "Tulpan" Sergeja Dvortsevoya o mladicu koji nakon izlaska iz mornarice traži nevjestu usred stepe. Film je u Cannesu dobio nagradu programa Un certain regard, u Cottbusu je nagraden za najbolju režiju, pobijedio je na festivalima u Tokiju, Zurichu i Montrealu, a proglašen je i najboljim filmom u programu Istocno od zapada u Karlovym Varyma.



S festivala u Karlovym Varyma dolazi dobitnik nagrade za najbolju režiju, ruska drama "Zarobljenik" (Plennyy) Alekseja Uchitela o dvojici ruskih vojnika koji koriste mladog zarobljenog Cecena za svoj prolaz u slobodu, koja je proglašena najboljim filmom i na najznacajnijem festivalu istocnoeuropskog filma, onom u Cottbusu. S tog je festivala i francuski krimic "Ubojica" (Le tueur) Cedrica Angera o odnosu izmedu profesionalnog ubojice i njegove žrtve, u kojem naslovnu ulogu igra Gregoire Colin. Iz Velike Britanije stiže drama "Povratak u Brideshead" (Brideshead Revisited) Juliana Jarrolda, ekranizacija slavnog romana Evelyn Waugh, o mladicu ciji život promijeni susret s aristokratskom katolickom obitelji u predratnoj Engleskoj. S festivala u Rimu dolazi ljubavna drama "Francuski žigolo" (Cliente) francuske redateljice Josiane Balasko o zaposlenom, oženjenom mladicu koji vodi dvostruki život, pružajuci u slobodno vrijeme seksualne usluge bogatim gospodama. Svi ce navedeni filmovi u Puli imati svoje hrvatske premijere.
Od Vidackovica saznajemo da ce Nacionalni program, Program za djecu Pulica i drugi programi, kao i raspored svih projekcija i sastav ocjenjivackog suda, biti objavljeni nakon njihovog usvajanja na sjednici festivalskog vijeca.


Podijeli: Facebook Twiter