Svih 107 kandidata Koordinacije Srba dobilo podršku birača

Milan Rašula, Radomir Janković i Miloš Bajić (Neven LAZAREVIĆ)
Milan Rašula, Radomir Janković i Miloš Bajić (Neven LAZAREVIĆ)

Na izborima za manjinska vijeća održanim 31. svibnja liste Koordinacije Srba u Istri dobile su bezrezervnu podršku birača. Svih 107 kandidata koje je Koordinacija Srba u Istri aplicirala kao kandidate za Županijsko vijeće, gradove Pulu, Rovinj, Poreč, Labin, Vodnjan i Općinu Fažana, dobilo je apsolutnu podršku pripadnika srpske manjinske zajednice u Istri, i osvojilo sve mandate, izvijestio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Istarsku županiju.

- Time su birači poslali jasnu poruku da podržavaju rad Koordinacije Srba u Istri koja je u kratkom roku nizom projekata, počevši od otvaranja Srpskog kulturnog centra, Bibliotke i čitaonice, pokretanja nezavisnog informativnog glasila Tragovi do okupljanja mladih, učinila veliki iskorak u promociji i očuvanju srpske kulture, tradicije, vjere i običaja na ovim prostorima, rekao je Rašula. Naša je kampanja bila afirmativna, bavili smo se projektima, a ne podmetanjima, dodao je. Poručio je da je Koordinacija otvorena za suradnju sa svim Srbima u Istri, a i šire, "pogotovo onima koji misle da Koordinacija nije na ispravnom putu".

Radomir Janković, predsjednik Koordinacije Srba u Istri, kazao je da su zadovoljni izbornim rezultatima, mada ne i brojem Srba koji su izišli na izbore (manje od 10 posto). Uključeni smo u sve institucije IŽ-a, zadovoljni smo našim statusom u Istri i podržavamo lokalnu samoupravu, kazao je Janković.

Miloš Bajić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule rekao je da je kampanja koštala 21.850 kuna te da je otvoren put za daljnju suradnju s lokalnom i regionalnom samoupravom.  

Podsjetimo, na četverogodišnji mandat birala su se manjinska vijeća te predstavnici nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao savjetodavna tijela gradova, općina i županija. Kada je o istarskim Srbima riječ, poslije Talijana najbrojnijoj manjinskoj zajednici u Istri, svoje su kandidate za vijeća imali već spomenuta Koordinacija Srba u Istri te Srpsko narodno vijeće (SNV). Iako se formalno tu ne bi trebalo raditi o dva suprotstavljena bloka jer je SNV krovna organizacija svih hrvatskih Srba, pa tako i onih u Koordinaciji, do podjele je došlo zbog politike, odnosno zbog činjenice da je Koordinacija bliska vladajućoj stranci u Istri, IDS-u, dok SNV naginje SDP-u.

Birač je tog 31. svibnja na listiću imao kandidate obiju lista, i zaokruživao je onoliko imena koliko se za to manjinsko vijeće bira članova. Na primjer, za Pulu se biralo 15 članova vijeća i birači su zaokruživali imena 15 kandidata. Svi kandidati Koordinacije ušli su u vijeća, izuzev jednog. Ako ne računamo Umag, gdje Koordinacija nije ni imala svoju listu, jedino je u slučaju Pule kandidat, točnije kandidatkinja SNV-a ušla u Vijeće srpske nacionalne manjine, i to samo zato što taj jedan kandidat Koordinacije nije bio upisan u matične knjige kao Srbin pa je automatski otpao. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter