Švicarski profesor pred poreckim sudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarskog profesora njemackog jezika Thomasa Achermanna tereti se da je u srijedu pružao usluge turistickog vodenja grupi švicarskih studenata u Porecu. Po optužnom prijedlogu, djelatnici Državnog inspektorata zatekli su ga u obavljanju poslova turistickog vodica u Eufrazijevoj bazilici od 11 do 13 sati, a za to nije posjedovao potrebno odobrenje.

U cetvrtak u 11 sati protiv profesora je na poreckom Prekršajnom sudu proveden žurni prekršajni postupak za strance. Sutkinja Dragica Grujic ispitala ga je uz nazocnost sudskog prevoditelja. Achermann je sudu objasnio da je u Hrvatsku došao s grupom svojih studenata te da su u srijedu došli do Poreca, u razgledavanje grada i Eufrazijeve bazilike.

- Moja je uloga bila organizirati putovanje i pobrinuti se za studente. Nisam im objašnjavao povijest niti pricao o bazilici, buduci da nisam za to strucan, vec smo je jednostavno razgledavali. No, cim smo ušli zaskocila me jedna muška osoba i pocela mi nešto objašnjavati povišenim tonom. Oduzeli su mi putovnicu te sam pet i pol sati sjedio u policijskoj postaji bez ikakvog objašnjenja. Pitam se kakav sam to zlocin napravio te je li uopce moguce razgledavati Eufrazijevu baziliku, izjavio je Achermann.

Sutkinja mu je objasnila da u pravilu za takve slucajeve slijedi opomena, no da je priveden zato što se protivio i svadao. Sutkinja Grujic mu je na koncu odredila da plati novcani iznos od 3.400 kuna kao jamstvo za nastavak postupka. Jamstvo ce u slucaju da bude proglašen krivim poslužiti za placanje kazne. Zakonom predvidena novcana kazna iznosi od tri do 15 tisuca kuna.

Thomas Achermann nam je nakon sudenja rekao da nema namjeru nikad više doci u Hrvatsku jer je, po njegovim rijecima, doživio nešto šokantno.


Podijeli: Facebook Twiter