Švicarski franak i dalje ce jacati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je švicarski franak jucer po srednjem tecaju HNB-a postigao novu rekordnu vrijednost od 5,625 kuna, danas je malo oslabio - na 5,61. Ipak, i to je velik iznos za franak koji sada vrijedi 14 posto više nego pocetkom godine, odnosno 28 posto više nego prije tri godine kada je pao na svoju najnižu višegodišnju vrijednost.

Mnogi koji otplacuju dugove u francima danas više i ne mogu racunati da ce banci vratiti dug ako prodaju stan jer je vrijednost stana sve manja, a dug prema banci sve veci. Stoga im kao zadnja šansa spasa ostaje nadati se deprecijaciji švicarske valute prema euru i kuni.

Zdeslav Šantic, analiticar Splitske banke, smatra da ce švicarski franak i dalje jacati prema kuni, iako blažim intenzitetom nego do sada, a to bi se jacanje moglo nastaviti sve do prve polovice iduce godine. Dijelom ce ono biti posljedica daljnjeg jacanja franka prema euru, a dijelom i slabljenja kune prema euru, uslijed povlacenja sezonskih pritisaka i povratka domace valute na razinu od 7,25 do 7,35 kuna za euro.

Na pitanje da li da gradani koji su se zadužili u švicarcima kredit konvertiraju u eure ili nastave placati kredite u francima Šantic kaže da nitko ne može dati opceniti savjet jer sve ovisi o karakteristikama kredita, visini glavnice i ostalim parametrima.

Primjerice, ako je netko kredit podignuo u trenutku kada je euro vrijedio 1,60 franaka, konverzijom uz postojeci, bitno niži tecaj, glavnica kredita znacajno ce se povecati, pa je jasno da se to baš i ne isplati. Isto tako, ako se pretpostavi da je period najsnažnijeg jacanja franka iza nas, najgore po dužnike u tom je smislu ionako prošlo.


Podijeli: Facebook Twiter