Švicarska želi odrediti imigracijske kvote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarska je obznanila u petak da želi odrediti imigracijske kvote za kratke boravke stranaca, pogranične stanovnike i osobe koje se žele definitivno nastaniti, nakon referenduma 9. veljače kojim je okončana masovna imigracija.

Tim odredbama, koje je u ime vlade najavila Simonetta Sommaruga, ministrica pravosuđa zadužena za to pitanje, zadatak je pokretanje referenduma 9. veljače, što je obveza prema švicarskom sustavu izravne demokracije, kao rezultat odluke suverenog naroda. Trenutačno nema kvote za pogranične stanovnike koji imaju ugovor o radu, ni za sezonske radnike.

Osim toga Bern je naveo da će kantoni moći poduzimati dodatne mjere zaštite svog tržišta rada i rješavanja po nacionalnom ključu će se uvijek uzimati u obzir.

Mada će radnici iz EU-a imati privilegirani status u usporedbi s ljudima iz trećih zemalja, i oni će ipak biti podvrgnuti kvotama.

Europska komisija je hitro reagirala osuđujući švicarski prijedlog kao nepomirljiv sa sporazumom koji od 2002. dopušta Švicarcima i građanima EU-a da prelaze slobodno granicu i rade na jednoj i drugoj strani sve dok imaju ugovor ili su samozaposleni.

- Kvantitativna ograničenja i nacionalne povlastice su suprotni našim ugovorima. Pregovaranje o njima nije moguće za Komisiju, rekla je glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Biračima bi se moglo ponovo predložiti da odluče hoće li prihvatiti bilateralne sporazume s EU-om.

Velike linije nove imigracijske politike, predstavljene u petak, tek su etapa u procesu koji će trajati još najmanje dvije i pol godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter