Švicarska zatvara konzulate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarska vlada odlucila je od 1. rujna zatvoriti konzulate i konzularne odjele u svojim veleposlanstvima u Madarskoj, Slovackoj, Ceškoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, što je Vijece Švicaraca u inozemstvu (ASR) u petak osudilo, ocjenjujuci taj potez iracionalnim.

U priopcenju za javnost Johna T. C. McGougha, clana ASR-a zaduženog za Madarsku, istice se kako je to "iracionalan potez koji ce švicarske državljane koji žive ili rade u regiji dovesti u neprihvatljiv položaj".

Odluka je obrazložena potrebom smanjivanja troškova. Konzularne usluge za cijelu regiju od 1. rujna obavljat ce konzularni odjel švicarskog veleposlanstva u Becu.

U sklopu svoje velike reorganizacije, švicarsko ministarstvo vanjskih poslova zatvara nadalje i svoja konzularna predstavništva u Hamburgu, Duesseldorfu, Bordeauxu, Genovi i Edinburghu, ali i otvara niz novih, medu kojima u St. Petersburgu, Bangaloreu i Guangzhouu, rekao je glasnogovornik ministarstva Georg Farago.

Vijece Švicaraca u inozemstvu u svom priopcenju navodi kako se švicarski državljani kad putuju u inozemstvo moraju registrirati u najbližem konzulatu. Ti su uredi zaduženi i za izdavanje viza i obavljanje administrativnih poslova nužnih za strance koji putuju u Švicarsku.

U novoj strukturi, za administrativne poslove švicarski ce državljani iz Madarske, Slovacke, Ceške, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine morati putovati u Bec, što im, kako isticu, otežava i poskupljuje život.


Podijeli: Facebook Twiter