Švicarska: Teški izgredi na techno zabavi u Bernu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izgredima koji su u noći na nedjelju izbili na techno zabavi u Bernu, s prizorima koji su podsjećali na djelovanje gradske gerile, više osoba je ozlijeđeno, pričinjena je znatna materijalna šteta, a šezdesetak osoba je uhićeno.

U priopćenju objavljenom u nedjelju ujutro policija u Bernu rekla je da je uhitila 61 osobu i da je 21 pripadnik redarstvenih snaga ozlijeđen.

Sudionici techno zabave "Tanz dich Frei" (Oslobodi se kroz ples) došli su na poziv koji je putem Facebooka uputila nepoznata organizacija i većinom su bili miroljubivi, rekla je policija.

Neredi su izbili nakon provokacija skupine maskiranih mladih u crnom, dodaje policija, a novinar France Pressea s mjesta događaja javio je da je nekolicina njih pokušala probiti sigurnosnu ogradu oko Federalne palače u središtu grada.

Za sebe su tvrdili da su pripadnici "Black Blocka", pokreta koji okuplja mlade antiglobaliste koji, odjeveni u crno i s maskama na glavama, često prosvjeduju protiv G8 i Foruma u Davosu. Aktivisti tog pokreta već su petnaestak godina prisutni u Švicarskoj na prvomajskim skupovima u Zürichu.

Po podacima švicarske policije, radikalni lijevi pokreti, među kojima je i "Black Block", imaju gotovo 2.000 aktivnih članova koji se predstavljaju kao anarhisti i antifašisti. U subotu navečer policija je na napade "Black Blocka" odgovorila suzavcem i gumenim mecima, nakon čega se mnoštvo razišlo.

Pripadnici te nasilne skupine bacali su crvenu boju na javne zgrade, razbijali izloge trgovina i zatim ih pljačkali. Švedsko veleposlanstvo u Bernu, koje im se našlo na putu, također je bilo meta njihovih vandalskih napada.

Po prvim procjenama, šteta se penje na više stotina tisuća eura, a inače lijepa švicarska prijestolnica u nedjelju ujutro je izgledala poput bojnog polja. Organizatori su u nedjelju na Facebooku odgovornost za izgrede prebacili na gradsku vlast, rekavši da su mnogi prosvjednici djelovali u samoobrani.

Ova zabava, koja se organizira treću godinu za redom, privukla je gotovo 20.000 ljudi u gradu sa 126.000 stanovnika. I prije su već izbijali sukobi između sudionika i redarstvenika, pri čemu je policiji u Bernu stizalo pojačanje iz drugih švicarskih gradova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter