Švicarska: Referendumu o menadžerskim plaćama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o tome hoće li ograničiti visinu menadžerskih plaća na maksimalno 12 puta višu od minimalne u toj kompaniji. 

Inicijativu "1:12 za Fair Pay" pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum. Inicijativa polazi od ideje da nitko u jednom poduzeću ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini. 

- Švicarsko bogatstvo je vrlo nepošteno raspoređeno, rekao je David Roth, čelnik socijalističke mladeži. "I dok prvorazredni švicarski menadžeri zarađuju milijune, više od 300 tisuća Švicaraca radi za sitniš", dodao je. 

Inicijativa vjerojatno neće proći. I dok je prošli mjesec po anketama ishod bio neizvjestan, nova istraživanju pokazuju da mjera gubi potporu i sada bi za nju glasovalo samo 36 posto birača. To je posljedica toga što su velike tvrtke pokrenule široku marketinšku kampanju u kojoj naglašavaju da bi prihvaćanje inicijative moglo izazvati odljev kapitala iz Švicarske i da se radi o napadu na prosperitet i slobodu.

I vlada u Bernu izjasnila se protiv ovakvog limitiranja plaća. Aktivisti protiv sebe imaju i medije jer se nijedan veći švicarski list nije izjasnio u prilog inicijative. 

Švicarska je po svim parametrima jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Jedan od razloga takvog uspjeha, piše Wall Street Journal, jest taj što su u njoj smještene mnoge globalne kompanije koje većinu poslova obavljaju izvan Švicarske, ali zbog mnogih pogodnosti, poput stabilnih zakona, lokacije u srcu Europe, neutralnosti i dosadašnje relativno blage korporativne regulative, odlučuju u njoj zadržati svoje centrale. 

Ne bi, međutim, bio problem za mnoge od tih kompanija da svoja sjedište premjeste drugdje ako osjete da je to nužno da bi zadržale globalnu kompetitivnost. Roth kaže da se to neće dogoditi jer će, usvoji li se, zahvatiti samo 0,3 posto švicarskih kompanija i 3.400 menadžera. 

Švicarske korporacije svoje menadžere trenutno plaćaju darežljivije od bilo koje druge europske zemlje. U farmaceutskom divu Rocheu izvršni direktor ima plaću 236 puta veću od minimalne u kompaniji. U Nestleu najviša je plaća 188 puta veća od najniže. Prije trideset godina ta je razlika u prosjeku bila samo šest puta. 

Inicijativi "1:12" potrebna je jednostavna većina glasova na referendumu da bi automatski bila upisana u ustav. Nikakvo parlamentarno odobrenje nakon toga joj nije potrebno. Međutim, bez obzira na ishod, referendum je važan jer će "snažno poručiti kako narod previsoke plaće smatra nepristojnima", kaže Garelli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter