Švicarska: Protiv strožeg nadzora eutanazije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarski parlament glasoao je u srijedu protiv uvođenja strožijeg nadzora asistiranog samoubojstva odbacivši zabrinutosti glede stranaca koji dolaze umrijeti u Švicarsku.

Članovi donjeg doma parlamenta glasali su protiv promjene pravila ustvrdivši da je samoregulacija organizacija koje podržavaju pravo na smrt uspješna i da liberalna pravila štite osobne slobode.

Ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga je rekla da reforma nije potrebna jer se broj stranaca koji dolaze u Švicarsku umrijeti smanjio posljednjih godina, sa 199 2006. na 97 2010. godine.

Glasovanje parlamenta u skladu je i s ishodom prošlogodišnjeg referenduma u Zuerichu na kojem su glasači velikom većinom odbacili prijedlog zabrane asistiranog samoubojstva i "samoubilačkog turizma".

Broj građana Švicarske koji su umrli pomoću asistiranog samoubojstva sedam se puta povećao od 1998. do 2009. godine. Na taj je način 2009. umrlo gotovo 300 Švicaraca, a 1998. godine 43.

Kao odlučujući čimbenik u gotovo polovici slučajeva naveden je karcinom, a česti su motivi i neurodegenerativne i kardiovaskularne bolesti. Samo tri posto slučajeva asistiranog samoubojstva povezano je s depresijom. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter