Švicarska: Poginulo 28 ljudi, od toga 22 djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset osam osoba, od kojih 22 djece, poginulo je u utorak navecer u tragicnoj nesreci belgijskog autobusa u Sierreu, u kantonu Valais na jugu Švicarske, objavila je lokalna policija. Prema prvim informacijama radi se o najtežoj prometnoj nesreci ikad u Švicarskoj.

Vozilo s 52 putnika, uglavnom ucenika u dobi od 12 godina iz dviju belgijskih škola, koje se kretalo u pravcu Siona, udarilo je u zid cestovnog tunela izmedu istocnog i zapadnog izlaza iz Sierrea. Autobus je skrenuo s putanje iz zasad nepoznatih razloga te udario u zid tunela.

"Rijec je o tragediji koja ce potresti cijelu Belgiju", rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders za Radio Europe 1.Dodao je da je autobus bio jedan od tri belgijska autobusa koji su putovali zajedno s praznika. Preostala dva sigurno su se vratila u Belgiju.

Ucenici su se ukrcali u autobus nakon boravka u zimovalištu Val d'Anniviersu u kantonu Valais. Trebali su se vratiti u Belgiju, u flamanske pokrajine Brabant i Limburg, nakon zimskih praznika. Nakon spuštanja u dolinu, vozac je krenuo autocestom A9 u pravcu Sion/Lausanne. Dva kilometra dalje iz nepoznata razloga autobus je skrenuo udesno i udario u rub nogostupa. Potom je svom snagom udario u betonski zid.

Udarac je bio iznimno snažan. Prednja trecina autobusa prakticno je zgnjecena, a brojni putnici su prikliješteni, priopcila je policija. Hitna pomoc, vatrogasci i policajci smjesta su poslani na lice mjesta. Autoput je zatvoren u oba smjera. Nekoliko osoba moralo se oslobadati iz olupine. Ozlijedeni su prevezeni helikopterom i ambulantnim kolima i razlicite bolnice.

Broj smrtno stradalih u toj strašnoj nesreci: 22 djece od otprilike 12 godina i šest odraslih osoba. Poginula su oba vozaca autobusa. Ozlijedeno je 24 djece. Svi su iz flamanskog dijela Belgije, iz gradova Lommela i Heverleea. Službena identifikacija žrtava je u tijeku. Psiholozi su na licu mjesta kako bi pomogli obiteljima po njihovu dolasku.


Podijeli: Facebook Twiter