Švicarska ce primati manje gradana s istoka EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarska se u srijedu našla na udaru oštrih kritika europskih dužnosnika zbog odluke da ponovno uvede kvote za radnike iz srednje i istocne Europe, smanjujuci za trecinu godišnju kvotu radnih dozvola.

"Ova odluka nije gospodarski opravdana situacijom na tržištu rada niti brojem državljana EU-a koji traže prebivališe u Švicarskoj", rekla je Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosti.

U Švicarsku, koja unatoc gospodarskoj krizi drži stopu nezaposlenosti od samo 3 posto, slio se proteklih godina veliki broj imigranata iz ostalih clanica EU-a.

Vlada u Bernu je objavila da je odlucila pozvati se na zaštitnu klauzulu u svojem ugovoru s EU-om koji se tice slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeci kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istocne Europe.

Od 1. svibnja odobrit ce 2000 dozvola za gradane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovacke, Slovenije, Ceške i Madarske za život i rad u Švicarskoj dok im je prošle godine izdala 6.000 dozvola. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter