Švicarska: Broj eutanazija se usedmerostrucio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj stanovnika Švicarske koji su odabrali smrt potpomognutim samoubojstvom povecao se sedam puta u razdoblju od 1998. do 2009. godine, pokazala je statistika koja je prvi puta objavljena u toj zemlji.

Gotovo 300 stanovnika umrlo je na taj nacin u 2009. godini u odnosu na njih 43 u 1998. godini, objavio je savezni ured za statistiku.

U 90 posto slucajeva osobe koje su tome pribjegle bile su starije od 55 i u vecem broju slucajeva radilo se o ženama. U polovici slucajeva rak je bio povod odluci, dok su visoko zastupljene bile i neurodegenerativne i kardiovaskularne bolesti. Neizljeciva depresija bila je povodom tek u tri posto slucajeva.

Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je ozakonjeno od 1941. godine pod uvjetom da se ne izvodi uz pomoc lijecnika nego druge osobe koja nema izravne interese od smrti osobe.

Eutanazija ili ubojstvo iz milosrda ozakonjena je u Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji i americkoj saveznoj državi Oregonu.

Švicarski zakoni medu liberalnijima su, no vlasti su pocele razmatrati mogucnost njihove izmjene kako bi se osiguralo da se primjenjuju samo kao krajnje rješenje kod neizljecivo bolesnih osoba.


Podijeli: Facebook Twiter