Švicarska bi mogla izgubiti Horizon 2020

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarska bi, nakon što je na referendumu izglasano uvođenje kvota za radnike iz zemalja članica EU-a, mogla izgubiti pristup europskom istraživačkom programu Horizon 2020, teškom nekoliko milijarda eura, kao i sudjelovanje u programu za razmjenu studenata, ako odbije potpisati ugovor s Hrvatskom o pristupu radnicima iz najnovije zemlje članice EU-a.

Švicarci su u nedjelju na referendumu tijesnom većinom izglasali uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, što je protivno ugovorima koje Švicarska ima s EU-om.

Odnosi EU-a sa Švicarskom regulirani su nizom isprepletenih ugovora i kršenje jednog od tih ugovora može povući za sobom poništavanje svih ugovora.

Švicarska bi uskoro trebala potpisati sporazum s Hrvatskom o ukidanju barijera za njezine radnike u toj zemlji, što bi sada s obzirom na rezultat referenduma moglo doći u pitanje. Takve ugovore Švicarska ima sa svim zemljama članicama.

U ponedjeljak je u Europskoj komisiji rečeno da zasad nije vjerojatno da će EU odmah aktivirati klauzulu o poništavanju svih sporazuma sa Švicarskom odbije li ona potpisati sporazum s Hrvatskom, nego da je vjerojatnije da će prekinuti pregovore o sudjelovanju Berna u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter