Švicarcu srušena bespravna gradnja kraj Vižinade

Radi se o građevini dimenzija 6,05 sa 12,20 metara (M. RIMANIĆ)
Radi se o građevini dimenzija 6,05 sa 12,20 metara (M. RIMANIĆ)

Građevinska inspekcija započela je danas s uklanjanjem bespravne gradnje u Istarskoj županiji i to u selu Vrh Lašići u Općini Vižinada. Radi se o gospodarskoj građevini dimenzija 6,05 sa 12,20 metara. Budući da investitor nije sam uklonio bespravnu građevinu, to sada čini ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o trošku investitora, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

U planu 16 rušenja

Na području Istarske županije, prema aktualnom popisu Ministarstva planira se rušenje 16 objekata, ali taj se broj svaki dan mijenja, jer, kažu, neki su vlasnici sami odlučili ukloniti bespravno izgrađene objekte pa se takvi slučajevi jednostavno brišu iz evidencije. Koji je objekt, nakon ove građevine švicarskog državljana u Vrh Lašićim, na redu za rušenje u Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nisu znali odgovoriti, jer se odluka o rušenju provodi tek nakon izvida građevinske inspekcije. Naime, ako su investitori koji su dobili nalog za rušenje sami srušili objekt ili su započeli s rušenjem bespravno izgrađenog objekta, onda se on jednostavno briše iz evidencije.

Prema katastru vlasnik parcele na kojoj se nalazio srušeni objekt je Pier Angelo Savoldelli iz Züricha. Radi se o parceli šumskog zemljišta površine 1.500 metara četvornih. Temeljem Ugovora o osnivanju prava služnosti Savoldelli je u srpnju 2015. ishodio pravo služnosti puta do svoje parcele površine 269 metra četvornih, ali samo za prolaz, odnosno prijevoz i progon stoke. Parcelu je kupio od privatnih osoba, ali očito ne s namjerom da eksploatira šumu već za nešto drugo.

Savoldelli je na šumskom zemljištu, dakle zemljištu koje se nalazi 50-tak metara od najbližih kuća u Vrh Lašićima i koje nije namijenjeno gradnji započeo graditi. Budući da nije bio nazočan uklanjanju svoje bespravne gradnje teško je reći što je namjeravao graditi. Na mjestu događanja, koje je osiguravala policija, a poslove su nadgledali građevinski inspektori moglo se vidjeti betonski objekt, kao nekakav podrum ukopan u zemlju. Na zidovima objekta bili su vidljivi ispusti za provjetravanje, a u zidovima su bile savitljive cijevi za instalacije. Teško se moglo odrediti je li objekt trebao biti stambene ili gospodarske namjene. No, radnici koji su radili na uklanjanju nisu imali težak posao jer je objekt, iako betonski, bio slabo armiran pa su bez većih teškoća bagerom rušili zidove i materijal odvozili na deponiju. Sve koje smo zatekli na mjestu događanja, policiju, inspektore i radnike s bagerom i kamionom nisu ovlašteni za davanje informacija, a iz službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kažu kako se pristupilo uklanjanju građevine jer investitor nije, kako mu je bilo naloženo, sam započeo postupak rušenja bespravno izgrađene građevine.

Ne zna se tko je sljedeći

Budući da je, dok građevinska inspekcije ne obiđe terena, teško reći koji je objekt u Istarskoj županiji slijedeći na redu za rušenje, u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja kažu kako će u takvim slučajevima dnevno izvještavati javnost o rušenju bespravno izgrađenim objektima. Dakle, tko je na redu, još se ne zna, ali ako danas ili sutra inspektori zataknu nekoga koji još nije postupio po rješenju o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta, uskoro stižu bageri i to na trošak investitora. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter