Švicarci zainteresirani za putovanja u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I Švicarci su sve zainteresiraniji za putovanja u Hrvatsku. Tako se barem može cuti od predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u toj zemlji, koje posljednje dvije godine vodi Zlatko Deželjin, nekadašnji direktor predstavništva HTZ-a u Frankfurtu, nakon turistickog sajma Ferienmesse u Bernu koji se održao od 19. do 22. sijecnja.

HTZ je na štandu imao i cetiri suizlagaca - turoperatore Unique Travel i Croaticum, kao i TZ Kvarnera te TZ Dubrovacko-neretvanske županije, predstavnika sve cetiri dalmatinske županije. Na sajmu je bilo je 258 izlagaca.

- Štand HTZ-a je bio jako dobro posjecen. Zadovoljni su i švicarski suizlagaci Croaticum i Unique Travel, koji su podijelili veliki broj svojih kataloga te ostvarili neposredne bukinge na samom štandu. Pokazuje se da smo u ovom dijelu Švicarske sve poželjnija destinacija.

Pitanja koja nam se postavljaju su vrlo konkretna, a primjetno je da ima dosta potencijalnih putnika koji su u bili u Hrvatskoj i sada bi ponovno željeli doci. Štand je posjetio i glavni direktor sajma Mario Pessina te je ponudio Hrvatskoj da u 2013. godini na sajmu u Bernu nastupi kao zemlja-partner, kaže Deželjin.

Istice da sam Kanton Bern ima oko 980 tisuca stanovnika te da ce od ove godine od svibnja do listopada iz zracne luke Bern kompanija Skywork uvesti linije Bern - Rijeka i Bern - Split.

- Prema interesu posjetitelja dalo se zakljuciti da ce Švicarci i ove godine sasvim sigurno putovati. Tome možemo dodati i clanak u casopisu Der Bund koji zakljucuje da ce upravo zbog jakog franka Švicarci povoljnije putovati nego stanovnici zemalja iz Europske unije. U istom clanku jedan od menadžera TUI-ja Suisse kaže da su cijene u katalogu u Švicarskoj do 32 posto povoljnije u odnosu na one u njemackoj inacici kataloga.

Direktor Švicarskog udruženja turistickih agencija Walter Kunz kaže da možemo ocekivati da ce cak i Nijemci poceti svoje godišnje odmore bukirati u Švicarskoj umjesto obratno, kako je cesto do sada bio slucaj, zakljucuje Deželjin.

Sljedeci sajam na kojem ce se HTZ sudjelovati bit ce onaj turizma u Zürichu, i to vec ovog tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter