Švicarci protiv zabrane držanja oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema konacnim rezultatima referenduma, Švicarci su velikom vecinom odbacili inicijativu ljevice i pacifistickih organizacija koje su se zalagale za zabranu cuvanja oružja u domovima ako vlasnik ili vlasnica oružja nisu aktivni u vojnoj službi. Da bi inicijativa prošla, morala ju je prihvatiti vecina Švicaraca i vecina kantona.

Manje od dva sata nakon zatvaranja birališta utvrdeno je da je 14 od 26 kantona odbacilo plan kojim se pokušala ukinuti tradicija koja postoji od 1874. Osobito su protiv prijedloga bili manji švicarski kantoni, poznati po privrženosti tradicionalnim nacionalnim vrijednostima.

Inicijativa pokrenuta 2007., ponovno je aktualizirana nakon što je nekoliko osoba ubijeno službenim oružjem u bracnim svadama ili se radilo o samoubojstvima.

Anne-Marie Trabichet - predstavnica Stop Suicidea, jedne od organizacija koje su organizirale referendum - rekla je da je broj samoubojstava vatrenim oružjem u Švicarskoj tri puta veci nego u ostalim europskim zemljama. I Grupa za Švicarsku bez oružja tražila je da se svo vojno oružje odloži u arsenal te da se osnuje središnji registar vatrenog oružja u zemlji. Prema službenim podacima, zemljom cirkulira oko dva milijuna komada oružja.

No, protivnici inicijative pozvali su se na švicarsku tradiciju koja postoji od 1897. Naše je oružje dio našeg sustava vrijednosti, a njegovo posjedovanje nece sprijeciti nasilje. Posjedovanje oružja švicarske vojske temelji se na povjerenju izmedu države i vojnika-gradanina, smatraju oni.

Švicarskim je zakonom dopušteno da svaki gradanin te zemlje stariji od 18 godina, ako zadovolji odredene uvjete, može posjedovati oružje.

Ministarstvo obrane procjenjuje da je oko dva milijuna komada vatrenog oružja u optjecaju u Švicarskoj Konfederaciji, a to znaci po jedan komad oružja na nešto više od tri stanovnika. K tomu je oko 240.000 komada oružja neprijavljeno.


Podijeli: Facebook Twiter