"Švicarci" prisilili vlasnike na prodaju stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tržište nekretnina je preplavljeno stanovima koje prodaju građani koji više ne mogu izdržati teret njihove otplate koju su vezali uz švicarski franak. To je najčešći komentar koji smo dobili u telefonskoj anketi s čelnicima pulskih agencija za nekretnine na pitanje da nam komentiraju trenutno stanje na tržištu.

Enver Modrušan iz agencije Residence kaže da se susreo s nekoliko desetaka takvih prodavatelja, a Mustafa Poljarević iz Gentinga kaže da tko je opterećen kreditima, pogotovo u "švicarcima", ruši cijene na tržištu i nema vremena poput ostalih čekati nešto duže da postigne neku bolju cijenu. Ivica Salvador iz Stanoinvesta upravo na primjeru zaduženih prodavatelja uočava kako se troma ponuda aktivirala i brže prilagodila prodavateljima.

No, nisu samo prezaduženi građani oni koji prodaju. Čine to i drugi. Modrušan kaže da velik broj nekretnina prodaju tvrtke koje su masovno gradile prije krize. Salvador veli da mnogi žele prodati manji i kupiti veći stan, ali da je tržište preplavljeno i vilama s bazenima izgrađenima u središnjoj Istri. Tko su kupci koji u ovim vremenima kupuju nekretnine? Za Modrušana i Salvadora nema dileme - to su najčešće Hrvati na radu u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

- Oni su kupovali i ranije, a kupuju i sada. Najčešće traže apartman u okolici Pule, od Ližnjana, Medulina do Valbandona. Spremni su platiti od 50 do 80 tisuća eura za apartman veličine 40 do 60 četvornih metara, veli Modrušan. Salvador tome dodaje da među kupcima ima dosta Slovenaca, Rusa i stanovnika s istoka Europe. Poljareviću su najčešći interesenti za kupnju nekretnine iz Rusije, Ukrajine i Švicarske.

Do kraja ove ili početkom iduće godine Vlada namjerava zamijeniti sva davanja za nekretnine (poput komunalne naknade) i porezom na imovinu. Prema procjenama analitičara, godišnja stopa tog poreza iznosit će oko jedan posto vrijednosti nekretnine za one nekretnine u kojima vlasnici nisu prijavili boravak. Analitičari su objavili da se uvođenjem tog poreza može dovesti do pada cijena nekretnina od 15 posto. Prodaju li Istrani drugu ili treću nekretninu bojeći se uvođenja tog poreza ili njegovog utjecaja na tržište?

Naši sugovornici kažu da to nisu primijetili. Salvador nam je komentirao da će oni koji imaju drugu ili treću nekretninu kao i do sada iznajmljivati i od tog prihoda plaćati davanja državi. No misli da bi porez na imovinu mogao pogoditi vlasnike neobrađenog ili neizgrađenog zemljišta koji od tog posjeda nemaju nikakve ekonomske koristi. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter