Švicarci odbili ograničiti menadžerske plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švicarci su na referendumu u nedjelju u velikoj većini odbili ograničiti plaće najviših dužnosnika tvrtki, prema konačnim rezultatima glasovanja.

Oko 65,3 posto Švicaraca reklo je "ne" predloženom tekstu. Inicijativu "1:12 za Fair Pay" pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum.

Incijativa polazi od ideje da nitko u jednoj kompaniji ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini.

Referendumska inicijativa bila je usmjerena protiv "previsokih" plaća najviših dužnosnika multinacionalnih kompanija u Švicarskoj, koje iznose više desetaka milijuna švicarskih franaka.

Prije osam mjeseci Švicarci su se na referendumu odlučili ograničiti plaće i otpremnine menadžera u kompanijama, kada se tako odredilo 67 posto birača.

Švicarci će se ponovno izjašnjavati o plaćama 2014. kada će se izjasniti o incijativi, koju je pokrenula Švicarska sindikalna unija (USS) koja traži minimalnu mjesečnu plaću od 4.000 švicarskih franaka za 42-satni radni tjedan. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter