Švicarci odbacili zabranu samoubilackog turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 80 posto glasaca koji su u nedjelju izašli na referendum odbacilo je prijedlog o zabrani potpomognutog samoubojstva i tzv. samoubilackog turizma, odnosno zabranu strancima da dolaze u Švicarsku da bi si omogucili dostojanstvenu smrt.

Stanovnici najnaseljenijeg švicarskog kantona Zuericha u nedjelju su izašli na birališta da bi na referendumu odlucili o dva pitanja vezana uz potpomognuta samoubojstva: treba li takvu praksu staviti u potpunosti izvan zakona, odnosno treba li je i dalje dopuštati stranim državljanima ili takvu 'pomoc' ograniciti samo na domicilno stanovništvo, javljaju AFP i BBC.

Pomoc pri suicidu u Švicarskoj je legalna vec desetljecima, a potpunu zabranu predložila je Evangelisticka demokratska unija.

Posljednjih je godina Zuerich cesto bio na naslovnicama zbog tzv. samoubilackog turizma teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad da bi im udruga Digtnitas omogucila dostojanstvenu smrt.

Dignitas je osnovan 1998. godine. Njegova je temeljna ideja bila pomoci smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoc kvalificiranog medicinskog osoblja. Rijec je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihicke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom. U slucaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne kolicine lijekova, procedura se prekida. 

Potpomognuto samoubojstvo ne smije se izvršiti ako se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrcivanju druge zbog vlastite materijalne koristi. Po podacima Dignitasa tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1.138 osoba, medu kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a.


Podijeli: Facebook Twiter