Švicarci odaju vlasnike tajnih racuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani tajnih racuna u bankama odbrojeni su za Amerikance nakon što su najveca švicarska banka UBS AG te americka i švicarska vlada dogovorile pokretanje postupka o tome hoce li ta banka biti prisiljena otkriti imena oko 52 tisuce bogatih americkih klijenata osumnjicenih za utaju poreza.

Odvjetnici ukljuceni u taj slucaj izjavili su da bi postizanje dogovora moglo dopustiti otkrivanje americkim vlastima od 3 do 10 tisuca imena americkih klijenata osumnjicenih za korištenje offshore racuna da bi izbjegli placanje poreza. Sve su strane složne da ce do potpisivanja konacnog sporazuma proci malo vremena.

Ocekuje se da ce sporazum preplašiti i europske porezne prepredenjake jer ce i druge vlade biti ohrabrene zatražiti otkrivanje tajnih racuna.

Americke vlasti vjeruju da 52 tisuce klijenata UBS-a možda na racunima kriju i do 15 milijarda dolara. Washingtonski slucaj protiv UBS-a, drugog po velicini svjetskog bankovnog diva, zaoštrio je odnose izmedu SAD-a i Švicarske jer dira u ljubomorno cuvane zakone o tajnosti banaka. U veljaci je UBS pristao platiti 780 milijuna dolara kako bi se izravnale kriminalne optužbe u slicnom sporu kao i s americkom vladom. Banka je pristala predati informacije oko 250 americkih klijenata i obecala zatvoriti svoje offshore poslove americkim klijentima.

Predsjednik UBS-a Kaspar Villiger rekao je da je banka zahvalna da su dvije vlade riješile proturjecja u posljednjem slucaju. Banka smatra da je konacni sporazum moguc u bliskoj buducnosti.

UBS, najveca svjetska privatna banka, u veljaci je priznala da je pomogla bogatim americkim poreznim obveznicima sakriti novac na tajne racune. Švicarska banka tvrdi da bankovni zakoni mogu ograniciti što UBS želi odati.


Podijeli: Facebook Twiter