Švicarci glasuju o deportaciji stranaca zbog kriminala

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Švicarski birači glasuju u nedjelju o automatskoj deportaciji stranaca koji počine bilo kakva kaznena djela, prenose agencije o referendumu koji bi mogao odrediti smjer razvoja demokracije u Švicarskoj i odnose te zemlje s EU-om.

Otprilike pola švicarskih birača podržava inicijativu, smatrajući kako bi protjerivanje stranih državljana s kaznenom presudom iz Švicarske smanjilo razinu kriminala.

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) potaknula je plebiscit o automatskom izbacivanju stranaca proglašenih krivima za kaznena djela, veća ili manja, neovisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj.

Ishod nedjeljnog referenduma je neizvjestan, jer ankete pokazuju da su stavovi pet milijuna birača gotovo izjednačeni oko novog zakona.

Populistički SVP, koji podršku skuplja sloganima poput "Stvorimo sigurnost!", osvojio je na parlamentarnim izborima u prosincu najviše glasova na temelju protuuseljeničke kampanje, te sada imaju dva od sedam ministarskih mjesta u višestranačkoj vladi.

Protivnici njihove inicijative smatraju kako će ona dovesti do velikih problema, potkopati parlamentarnu demokraciju i pravnu državu.

Po zakonu koji predlaže SVP država ne bi deportirala samo strance koji su počinili ubojstvo, silovanje ili trgovanje ljudima, nego i sitne prekršaje, poput lažnih svjedočanstava, prijetnji državnim službenicima ili vandalizma.

Okrivljujuće presude automatski bi vodile deportaciji, a suci više ne bi imali pravo procijeniti osobnu situaciju svakog optuženika prije nego što mu se odredi takva kazna.

Sve ostale stranke u parlamentu protive se tom prijedlogu, a protiv njega je potpisan i manifest skupine 120 pravnih stručnjaka i 270 bivših i sadašnjih parlamentarnih zastupnika.

Kritičari smatraju da bi novi zakon bio posebno nepravedan prema 400 tisuća takozvanih "secondosa", druge generacije stranaca, koji su rođeni u Švicarskoj, ali nemaju švicarske putovnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter