Švicarci fiksirali tecaj na 1,2 franka za euro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tecaj eura je u utorak na medunarodnim deviznim tržištima skocio za cak 8,51 posto prema franku nakon što je švicarska središnja banka (SNB) objavila da više nece tolerirati da se jedinstvenom europskom valutom trguje po tecaju ispod 1,2 franka.

Kako se navodi u priopcenju, švicarska središnja banka utvrdila je minimalni valutni tecaj na razini od 1,2 franka za euro.

- Trenutna izrazita precijenjenost švicarskog franka predstavlja akutnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i nosi rizik deflatornih kretanja. SNB stoga ima za cilj znacajno i u duljem razdoblju smanjivati tecaj švicarskog franka, kaže se u priopcenju.

Švicarska središnja banka, koja ce 15. rujna revidirati svoju tromjesecnu monetarnu politiku, objavila je da ce poduzeti i druge mjere potrebne za ogranicavanje rasta franka, a mnogi analiticari vjeruju da bi mogla pokrenuti nove intervencije na deviznom tržištu.

Nakon ovog poteza središnje banke, eurom se trgovalo po tecaju od 1,2139 franaka, što je skok od gotovo 10 posto.

U SNB-u takoder navode da ce minimalni utvrdeni tecaj vrlo odlucno braniti i da su spremni kupovati stranu valutu u neogranicenim kolicinama.


Podijeli: Facebook Twiter