Švicarac za kredite fiksiran na 5,8 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor i celnici poslovnih banaka potpisali su danas u Banskim dvorima dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima kojim se predvida fiksiranje tecaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta izmedu tog fiksiranog i stvarnog tecaja formirala odgodeno potraživanje.

Premijerka Kosor istice kako je to maksimum koji se uspio dogovoriti u pregovorima. "Što se Vlade tice, predlagali smo još neke prostore koje smo smatrali da možemo ispuniti, ali ponavljam, za dogovor su potrebne dvije strane, kazala je Kosor.

Prema dogovoru, na iznos u odgodenom potraživanju u prvih šest mjeseci ne bi se obracunavala naknada, a nakon toga bi ona maksimalno bila 3,95 posto godišnje.

Odgodeno potraživanje bi se vodilo u švicarskim francima, a za vrijeme trajanja ovisilo bi o kretanju tecaja iznad ili ispod 5,80 posto. Pad tecaja ispod 5,8 kuna bio bi 'ispuhivanje ovog balona', kaže predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka.

Naime, protekom roka od pet godina ili prije, ako se odgodeno potraživanje svede na nulu, kredit bi se nastavljao placati prema uvjetima iz osnovnog ugovora, a ako saldo bude pozitivan, banke ce s klijentima dogovoriti nacin otplate.

Prve izmjene rate prema dogovorenim mjerama gradani mogu ocekivati u listopadu, najavio je predsjednik Uprave Raiffaisen banke Zdenko Adrovic.

Smanjenje kamatnih stopa na kredite stvar je svake banke i one ce o tome odlucivati individualno, a Adrovic ocekuje da bi do toga moglo doci u rujnu, listopadu.

Prka ocekuje kako ce se kombinacijom mjera dogovorenih s Vladom i daljnjim 'ispuhivanjem' tecaja franka doci do smanjenje ukupnih obveza gradana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter