Švicarac ulaže 1/2 mil. eura u staru jezgru Savičente

Na gornjem katu zgrade na placi uredit će se sobe
Na gornjem katu zgrade na placi uredit će se sobe

Gotovo da nema onoga tko se u Savičenti ne divi nizu renesansnih zgrada na glavnom trgu, do lože. Stare zgrade koje čine bitnu okosnicu ovog pravilnog trga, uz poznati kaštel Morosini-Grimani i župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, daju mu dušu; jedan je to od najljepših trgova u Istri, ako ne i šire. Međutim, dio njih bez ikakvih je sadržaja. Već godinama nemaju stanara pa zjape prazne i zapuštene.

Kako stvari stoje, to bi se uskoro moglo promijeniti. Zgradu na glavnom trgu preko puta župne crkve te zgradu do pizzerije Grimani kupili su Švicarac Luca Schueli i njegova sestra iz Lugana, a ondje namjeravaju urediti restoran sa sobama te izložbeni prostor, u kojem će se održavati i kulturne manifestacije.

Schueli veli da ne želi iskorištavati ovaj prostor radi zarade, već kani uvesti dodatne sadržaje koji će jednog dana služiti svima u mjestu, a ne samo njegovim gostima.

- Imam kuću u Vrsaru i jednom sam sasvim slučajno došao u Savičentu jer volim istraživati. Ostao sam oduševljen ovim mjestom. Istraživao sam njegovu povijest, posebice kaštela, kaže on.

Nakon što su sestra i on kupili kuće, odlučili su da će u zgradi na samoj placi u prizemlju biti uređen restoran, dok će na gornjem katu biti sobe.

Druga će pak zgrada poslužiti kao multimedijalni centar. Izrađuju se projekti, a ono što trenutno najviše koči izdavanje građevinske dozvole su konzervatori koji moraju dati suglasnost za bilo kakve intervencije u ovim najstarijim zgradama u Savičenti. U suprotnom, investicija bi već bila zgotovljena.

- Kada dobijemo njihovu suglasnost, na koju čekamo već tri godine, a koliko sam čuo, to bi trebalo biti brzo, krenut ću u razgovore s bankama. Ova će investicija koštati oko pola milijuna eura, kazuje Schueli. (piše B. BAN, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter