Švicarac porucuje: Ne putujte u Istru!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan loš dogadaj na putovanju lako može poništiti velik napor i trud koji se ulaže u promociju nekog turistickog mjesta. Tako je i nedavno nevjerojatno strogo kažnjavanje jednog švicarskog profesora njemackog jezika - koji je navodno ilegalno vodio svoje ucenike kroz porecku Eufrazijevu baziliku - zbog neposjedovanja licence za turisticko vodenje jedna od najboljih antireklama istarskog turizma u zadnje vrijeme, i to baš na kraju jedne dobre turisticke sezone.

Vodio ucenike pa završio na policiji

Naime, Thomas Achermann poveo je svoje ucenike u razgledavanje Eufrazijeve bazilike, ali, kako sam tvrdi, nije ih strucno vodio jer o tom spomeniku ne zna ništa. Bez obzira na to, nadležni inspektor zamolio je njega i ucenike da napuste baziliku i odrezao mu globu od tisucu kuna.

Profesor globu nije htio platiti jer smatra da nije pocinio nikakav prekršaj pa je inspektor pozvao policiju, koja ga je privela i u stanici zadržala pet i pol sati. Potom je švicarski državljanin, koji kaže da u svojoj zemlji zaraduje i do 40 tisuca kuna mjesecno te da mu nije potrebno da u stranoj zemlji glumi turistickog vodica, završio na poreckom Prekršajnom sudu.

Profesoru je privremeno bila oduzeta putovnica, koju je dobio nakon što je platio jamcevinu od 3.000 kuna, 200 kuna sudskih troškova i 150 kuna za usluge sudskog tumaca. Protiv njega bit ce proveden prekršajni postupak, a ako bude odluceno da nije prekršio zakon, jamcevina i troškovi bit ce mu vraceni.

Achermann je nakon svega odlucio hitno napustiti Hrvatsku i nikad se više ne vratiti, a pritom je porucio i da ce o incidentu obavijestiti sve svoje kolege profesore i novinare, tako da djecu više ne vode na izlete u Hrvatsku jer je to, veli, opasno za njih.

S ovim su slucajem upoznati i direktori porecke Turisticke zajednice te županijskog TZ-a Nenad Velenik i Denis Ivoševic, koji su ogorceni zbog ovakvog, po njihovom mišljenju, krajnje neprimjerenog postupka inspektora.

Ivoševic: Ucinjena nepopravljiva šteta

"Slažem se da se pravila moraju poštivati, ali mi ta pravila nismo nigdje izvjesili i nitko ne može ocekivati da turisti znaju o cemu je rijec. Ako je taj švicarski profesor doista vodio svoje ucenike, inspektor ga je trebao upozoriti i reci mu da ce nazvati naš turisticki ured da im pošalje licenciranog turistickog vodica.

Ovo nije nacin na koji se postupa u nekoj turistickoj zemlji. Mi smo turisticki grad i trebamo se ponašati tako, a ne kao banditi", smatra Velenik.

Ivoševic pak veli da je za citav slucaj saznao od švicarskog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice, kojem se Achermann vec požalio.

"Takav postupak najoštrije osudujem. Naravno da sam za to da se poštuje zakon, ali koliko sam uspio saznati, inspektor se ponio tendenciozno. Mislim da je ipak bila dovoljna opomena, a ne da se gost privodi u policijsku stanicu. Nazvao sam tog gosta da mu se usmeno ispricam u ime destinacije i ponudio mu gratis boravak, ne bi li se uvjerio da je ovakav negativan slucaj iznimka, a to cu napraviti i pisanim putem.

Medutim, taj je gost rekao da je ovo necuveno i da ce o svemu izvijestiti švicarske škole i novinare, cime je citav trud svih onih koji su ulagali u to da dovedu švicarske goste i koji su im u destinaciji pružali uslugu pao u vodu. A da ne govorimo o novcu koji je uložen u to tržište. Bit ce to nepopravljiva šteta", smatra Ivoševic te dodaje da ce to biti i udarac na putovanja švicarskih daka u Istru. Rekao je da ce o citavom slucaju porazgovarati s nadležnim gospodarskim inspektorima i policijom, da se to više ne bi ponovilo.

Matejcic: Stranci oduzimaju posao domacim vodicima
Rosana Matejcic
iz Društva turistickih vodica u Puli, jedinog takvog strukovnog udruženja u Istri, nije bila upoznata s detaljima cijelog slucaja, no smatra da je inspektor postupio ispravno.

"Ima puno slucajeva da strani državljani vode uz pomoc knjige ili nekog pisanog vodica grupe kroz grad, što nije u redu jer za to nemaju licencu i time oduzimaju posao domacim vodicima. Teško ih je kazniti jer istodobno s vama mora biti policija i sudski tumac, i to je cesto teško organizirati pa prolaze uglavnom nekažnjeno. Za takvo biste ponašanje u Firenci, Veneciji ili negdje drugdje sigurno odgovarali", smatra Matejcic.

Istice da je ilegalno turisticko vodenje lako dokazati. Kaže da strani pratitelji grupa ne bi, pogotovo u spomenicima pod zaštitom UNESCO-a kao što je Eufrazijeva bazilika, trebali grupama išta objašnjavati o spomeniku koji se posjecuje. Ako inspektor nekog takvog zatekne bez licence, ne gine mu kazna. Cinjenicu da je Švicarac zbog takvog prekršaja završio u policijskoj stanici i na sudu Matejcic nije komentirala jer ne zna što je do toga dovelo.


Podijeli: Facebook Twiter