Švicarac osumnjičen za smrt pješaka pušten na slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se nakon bijega očekivao zatvor, ipak će se sa slobode braniti Sebastien Kristof Balegna. Švicarac je osumnjičen za bijeg i prometnu nesreću u kojoj je na Grobniku poginuo 36-godišnji pješak Mladen Zečković. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage zatražilo od suca istrage i istražni zatvora za Švicarca.

No, sudac je nakon razmatranja svih činjenica, među kojima ima i nekih novih, ipak odlučio da ne postoje zakonske pretpostavke koje su nužne da Švicarac bude u zatvoru. Smatra da je moguće i na drugi način osigurati da bude dostupan istražnim i sudskim organima. 

Zato je Sebastienu Kristofu Belegni sud izrekao takozvane mjere opreza. Ne smije napuštati Zagreb, oduzeta mu je putovnica i dokumenti, obavezan se i svakog tjedna javljati u Petu policijsku postaju u Zagrebu te stalno biti na raspolaganju istražnim i sudskim organima. Kontrolu će nad njim provoditi i policija. Balegni je objašnjeno što će biti ako prekrši neku od mjera opreza i on se obvezao da to neće učiniti. 

U nedjelju na autocesti koja preko Grobnika vodi prema Rijeci, rano ujutro, naletio je svojim terencem volvo XC 90 na pješaka Mladena Zečkovića i usmrtio ga. Da stvar bude još gora, ostavio je pješaka na prometnici i pobjegao ne pozvavši pomoć. Automobil je ostavio na području Zameta i taksijem pobjegao prema Zagrebu. Neslužbeno se saznaje da je na koncu uhvaćen na aerodromu Pleso. Švicarac tvrdi da nije bježao i nije znao da je udario u čovjeka. Kako je bila noć, slaba vidljivost i kiša, mislio je da je udario u kamen ili nešto slično. 

Zbog okolnosti, a posebno zbog prilično spektakularnog bijega i pokušaja odlaska iz Hrvatske mnogi su očekivali da će sada biti uhićen. U najboljem slučaju da će tek za koji dan biti pušten da se brani sa slobode, i to tek uz znatno novčano jamstvo koje bi osiguralo da neće pobjeći. 

Tako su mislili i tužitelji, međutim sud je drugačije odlučio. Izgleda da je presudilo otkriće novih činjenica, posebno o boravištu i avionskoj karti. 

Naime, Balegna, iako Švicarac, ima stalno boravište u Zagrebu na adresi na Gračanskoj cesti. U Zagrebu ima i tvrtku, tu mu živi obitelj i djeca mu tamo idu u školu. Na sudu se branio da nije planirao pobjeći iz Hrvatske, dokazivo je da je sporne karte za avion navodno rezervirao još prošle godine.

Sve te činjenice, naročito o mjestu boravka, očito su presudile da se ipak nije pribjeglo pritvaranju, nego su izrečene mjere opreza i javljanja pod kontrolom policije. 

Istraga o svim okolnostima pod kojim se dogodila tragična nesreća, ali i sporni bijeg su u tijeku. Naređeno je i vještačenje koje će morati odgovoriti na niz važnih pitanja, između ostalog i je li pješak nakon obaranja na kolnik još bio živ i bi li mu pomoglo da se odmah pozvala i pružila pomoć. (I. MIKULIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter