Švicarac 6,72 kune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi povijesno najviši srednji tecaj franka iznosi 6,72 kune na danas utvrdenoj tecajnici HNB-a te je tako za 52 posto veci nego što je bio prije tri godine.

Sukladno tome, u nebo su poletjele i rate kredita vezanih uz švicarac, a zavisno o visini i dužini roka otplate stambenih kredita neki se njegovi korisnici s nevjericom suocavaju i s cinjenicom da su i nakon pet godina otplate dužni više nego na pocetku.

Gotovo 30 milijardi kuna kredita hrvatskih gradana vezanih uz švicarski franak, pri cemu je više od 42 posto svih stambenih kredita u švicarcima, a ratu za cak 47 posto autokredita diktira sve veci tecaj švicarske valute, podaci su koji govore o poprilicnim razmjerima dužnicke krize s kojom su se sucili bojni korisnici kredita u Hrvatskoj.

U Ministarstvu financija sastanak o kreditima u francima


U Ministarstvu financija održan je sastanak predstavnika ministarstva i banaka o mogucnostima ublažavanja tereta otplate korisnicima kredita u švicarskim francima, cija rate s visokim rastom tecaja švicarske valute za mnoge postaju nepodnošljiv teret.

Bankari nakon sastanka nisu bili raspoloženi za izjave, a na pitanja novinara je li što dogovoreno odgovarali su tek da su razgovori bili konstruktivni i da ce se nastaviti. Ocekuje se da bi objava eventualnog dogovora mogla uslijediti sutra uoci ili za vrijeme sjednice Vlade.

Današnji sastanak u Ministarstvu financija na tragu je izjava premijerke Jadranke Kosor koja je u subotu istaknula da se u vezi s novim rastom tecaja švicarskog franka, koji otežava otplatu kredita hrvatskim gradanima, intenzivno razgovara te najavila da ce se ovog tjedna izici s novim prijedlozima.


Podijeli: Facebook Twiter