Švicarac 6,54 kune!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi rekord švicarskog franka prema kuni zabilježen je u ponedjeljak na tecajnici Hrvatske narodne banke, na kojoj je kuna prema franku oslabila za dodatnih 0,46 posto u odnosu na petak te se srednji tecaj zaustavio na 6,542419 kuna za franak, što je do sada najviša izmjerena vrijednost.

Posljedica je to dodatnog jacanja švicarske valute prema euru na medunarodnim tržištima buduci da se franak percipira kao sigurna luka i utocište u nesigurnim vremenima, obilježenim dužnickom krizom u eurozoni i SAD-u.

Iako je naime americki predsjednik Barack Obama objavio da je u americkom Kongresu postignut dogovor izmedu demokrata i republikanaca o visini zaduživanja, cime je izbjegnut bankrot koji je prijetio Americi, a onda i ostatku svijeta, ulagacima to ocito nije bilo dovoljno za znacajniji optimizam.

Dolar se tako prvo malo oporavio, a onda ipak oslabio prema franku, dok je euro, koji je bitan za formiranje hrvatskog tecaja franka prema kuni, u ponedjeljak pao na do sada najnižu razinu od 1,1355 franaka.

Buduci da je kuna vezana za euro, prema kojem je doduše u ponedjeljak malo ojacala, za oko 0,04 posto, klizanje eura prema franku automatski se odražava i na tecajnu listu HNB-a, a onda i na otplatne rate kredita hrvatskih dužnika s kreditima uz klauzulu u švicarcima.

Turbulencije na medunarodnom valutnom tržištu tako se odražavaju i na stanje u novcanicima hrvatskih gradana, pri cemu je oko 50 posto onih koji otplacuju stembene i auto kredite u švicarskoj valuti. Jucer utvrdeni tecaj franka prema kuni veci je za oko 23 posto na godišnjoj razini, za 36 posto u odnosu na isto vrijeme 2009. te za gotovo 50 posto u odnosu na pocetak kolovoza 2008.

Po osnovi takvog jacanja franka rate kredita uvecane su i po nekoliko tisuca kuna. Hrvatska Vlada izašla je s nekakvim mjerama pomoci dužnicima, no najavljene su nove, ciji detalji za sada nisu poznati.


Podijeli: Facebook Twiter