Svi župani osim Flega protiv preustroja TZ-a

Novi zakon predviđa promjene kod malih TZ-a (M. MIJOŠEK)
Novi zakon predviđa promjene kod malih TZ-a (M. MIJOŠEK)

Novi zakon o turističkim zajednicama koji predviđa objedinjavanje malih turističkih zajednica te onih velikih na kontinentu, izazvao je pravu buru među županijama u Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj. Upravo stoga sazvan je sastanak svih župana u sklopu Hrvatske zajednice županija koji su se usprotivili novom zakonu.

Naime, Ministarstvo turizma je tijekom travnja objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Prijedlog predviđa samo deset regionalnih menadžment organizacija (RMO), sedam na obali, Zagreb bi bio osma, a svih dvanaest županijskih turističkih zajednica na kontinentu pripojilo bi se u preostala dva RMO-a.

Kako priopćuju iz Zajednice, takve je smjernice odbilo svih dvadeset župana te im se oštro protive i ostali predstavnici lokalnih samouprava. Župani su predložili da se hitno provedu stručne i opširnije konzultacije sa svim dionicima, predstavnicima lokalne zajednice, turističkim djelatnicima i analitičarima da se ne bi ponovo stvorio model koji neće biti efikasan niti bolji od postojećeg.

- Nitko nije protiv destinacijskog menadžmenta koji se želi uvesti novim Zakonom o turističkim zajednicama. Naše turističke zajednice to dijelom već rade i neka se to unapređuje, ali zašto ukidati ono što nam treba i, pritom, solidno funkcionira. Brojke još nisu velike, ali turisti i noćenja na kontinentu stalno rastu, i to po stopama višim nego na moru, a za to su velikim dijelom zaslužni i županijski TZ-i. U njihovu ukidanju čak i nema nekih ušteda. Turističke zajednice kontinentalnih županija ionako u 80-postotnom iznosu financiraju lokalna uprava i samouprava, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Zanimljivo je s druge strane da iako u priopćenju stoji da je svih 20 županija protiv novog zakona, to mišljenje ne dijeli istarski župan Valter Flego koji se slaže s novim prijedlogom koji izrađuje njegov stranački kolega i ministar turizma Darko Lorencin. U Istarskoj županiji, koju je na sastanku zastupao dožupan Miodrag Čerina, tvrde da su zaključci sastanka bili drugačije shvaćeni, odnosno da se samo predložilo da se još jednom razmotri prijedlog smjernica.

- Sustav turističkih zajednica formiran je početkom 90-ih godina i nesporna je činjenica da je u protekla dva desetljeća dao značajan doprinos razvoju hrvatskog turizma. Isto tako činjenica je da od formiranja do danas sustav nije doživio značajnije promjene.

Sukladno tome smatramo da je postojeći organizacijski sustav turističkih zajednica nužno unaprijediti i modernizirati sukladno današnjim prilikama i izazovima koje suvremeno okruženje stavlja pred nas. Postojećim prijedlog smatramo korakom unaprijed i ispravnim pravcem, no kao što je bilo izraženo i na sjednici Hrvatske zajednice županija, smatramo da je postojeći prijedlog moguće dodatno unaprijediti da bismo u konačnici imali što uspješniji sustav te da bi se kroz predloženi model ispunio cilj razvoja turističke destinacije i unapređenje turizma, smatra Flego. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter