Svi za jednog - jedan za sve

(Kazalište Ulysses/Kristijan Vučković)
(Kazalište Ulysses/Kristijan Vučković)

Brojna raspoložena publika prisustvovala je u nedjelju navečer Urbanovom koncertu u utvrdi Minor na Malom Brijunu, gdje je ovaj poznati pjevač predstavio skladbe sa svog novog albuma "Mamut", ali i izveo neke od svojih najpoznatijih stvari.

Topla i sparna ljetna noć, ugodna vožnja splavom do otoka u znaku umjetnosti i dobrih vibracija, raspoložila je posjetitelje i Urbanove fanove koji su uživali u koncertu, tako da su se na kraju svi rasplesali, raspjevali, a Urban i njegova četvorka bili su izvrsno raspoloženi i osim pjesmama, zabavljali su publiku simpatičnim dosjetkama, upadicama i šalama, premda je glazba bila znatno prisutnija negoli riječi.

Album "Mamut", kako je već rečeno u nekim ranijim recenzijama, donosi gotovo pa hipnotičke ritmove i skoro pa "na prvo uho" improvizirane electro-soul-jazz dionice, a Urban i pjeva, i na neki način kazuje stihove svojih pjesama u osebujnom spoju moćne, epske glazbe i evokativne snage izrečenih stihova.

Stihovi su uvijek jaki, dočaravaju emocije današnjice bez patetike i uljepšavanja, a čak niti opća mjesta nisu banalizirana. Ljubavi nisu sve u znaku cvrkutanja i ljubakanja - a sve to na izuzetno jaki način Urban prikazuje kroz prave, iskonske i istinske ljudske emocije.

Njegova izvrsna četvorka Marco Bradaschia, Sandi Bratonja, Luka Toman, Saša Markovski (potonjeg je zamijenio prvi puta, zbog smrtnog slučaja u obitelji glazbenik kojega je Urban predstavio samo kao Zoran), prikazuje vrsnu simbiozu između instrumentalnih i vokalnih dionica, gdje dolazi prije svega do fuzije i do nadopunjavanja, i gdje četvorka nije samo glazbena podloga ovome umjetniku, nego gdje su poput četiri mušketira - svi za jednog i jedan za sve.

Album "Mamut" donosi skladbe "Kada se voda povuče", "Dva metra (balada o vojniku)", koja je inspirirana epskim teatrom Bertolta Brechta, također rado izvođenog na daskama Minora, "Ribe", "Malo je", "Pasolini", "Priđi mi bliže", "Venecija. Tone (venezia.sprofonda)", "Leteći Holandez", "Sutra ćemo pričati",
"Intro luka mf102" i "Gluposti u dvoje".

Publici se svidio zvuk stvari s novoga albuma, taj tajanstveno-hipnotički, a opet angažirani i snažno, dojmljivo epski doživljaj, no, kada je izveo stvari poput "Budi moja voda", jednostavno se s prepunih tribina orilo "Budi moja voda, ja sam sada vatra izgorjet' ću, prolij se po meni, budi sve šta želim,
ja živjet ću", a kako se ljetna večer pretvarala u dugu ljetnu noć, tako je publika postajala sve raspoloženija, nadahnutija i željna pjevanja - ali i plesa.

Pri kraju koncerta svi su se digli na noge, oni hrabriji su prvi krenuli cupkati, a zatim su im se pridružili i svi ostali, pretvarajući komorni prostor utvrde Minor u mjesto prepuno pozitivne energije, snage i veselja.

Urban je bio odjeven u svome osebujnom stilu, a podjednako tako i raspoložen. Koncert se održao u organizaciji Kazališta Ulysses i njihove bogate ovoljetne sezone. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter