Svi veci gradovi za Kukuriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po dosadašnjim nepotpunim i neslužbenim izbornim rezultatima DIP-a objavljenim jutros iza 4 sata, Kukuriku koalicija je pobijedila u 21 vecem gradskom središtu, dok je HDZ najveci broj glasova osvojio jedino u Gospicu, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

Kukuriku koalicija pobijedila je u sva cetiri podrucja grada Zagreba - centar i zapad, istocni dio, jugoistok i južni dio, a u odnosu na prošle izbore od HDZ-a je preuzela prevlast u Dubrovniku, Krapini, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Splitu, Šibeniku i Zadru.

U Bjelovaru, Cakovcu, Koprivnici, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku i Velikoj Gorici, gdje je, kao i u Zagrebu, prije cetiri godine pobijedio SDP, jucer je najveci broj glasova osvojila Kukuriku koalicija. Isto se dogodilo i u Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najbolje rezultate imali HNS i IDS.

Poraženi gradonacelnici

Gradonacelnici Zagreba Milan Bandic, Splita Željko Kerum, Osijeka Krešimir Bubalo i Metkovica Stipo Gabric Jambo, prema neslužbenim rezultatima izbora, u svojim gradovima nisu osvojili najviše glasova, no u zastupnicke klupe novog saziva Hrvatskog sabora ipak ce uci Kerum koji je u 10. izbornoj jedinici koalirao s HDZ-om te Bubalo, ciji je HDSSB osvojio šest mandata.

Najlošiji rezultata od cetvorice gradonacelnika ostvario je Bandic, cija je nezavisna lista u cetiri izborne jedinice u kojima se natjecala (1., 2., 6., 7.) osvojila izmedu 2,13 i 2,95 posto glasova.

Splitski gradonacelnik Kerum je u gradu pod Marjanom izgubio od Kukuriku koalicije koja je osvojila 36,55 posto glasova, dok je koalicija njegovog HGS-a s HDZ-om dobila 23,71 posto glasova. Treca je nezavisna lista Ivana Grubišica sa 17,73 posto. No, iako nije pobijedio u "svom" gradu Kerum i njegova sestra Nevenka Becic ulaze u Sabor.

Gradonacelnik Osijeka Krešimir Bubalo takoder nije uspio pobijediti u gradu koji vodi. U Osijeku je, naime, pobijedila Kukuriku koalicija s 35,36 posto, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treci je HDZ sa 16,98 posto.

Gabric je u Metkovicu po prvi put doživio poraz. Tu je koalicija HDZ-a i HGS-a osvojila 30,48 posto, a Jambo je dobio 25,02 posto, dok je pobjednik parlamentarnih izbora Kukuriku koalicija osvojila 20,12 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter