Svi ukrajinski vojnici odani Kijevu napustili Krim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski ministar obrane rekao je u petak predsjedniku Vladimiru Putinu da su svi ukrajinski vojnici odani Kijevu napustili Krim te da se ruska zastava vijori nad svim vojnim objektima na tom crnomorskom poluotoku.

Ratni brodovi, ratni zrakoplovi i druga vojna tehnika koju je Moskva zaplijenila bit će vraćeni ukrajinskoj vojsci, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu Putinu na sastanku s visokim ruskim vojnim časnicima.

"Nedavni događaji na Krimu bili su ozbiljan test", izjavio je Putin, a prenose ruske agencije.

"Oni su pokazali potpuno nove sposobnosti naših oružanih snaga i visoki moral vojnika", rekao je Putin i pohvalio je ruske vojnike za "izbjegavanje krvoprolića" na Krimu.

"Promjena državnih simbola na svim brodovima i svim divizijama koje su se pridružile ruskoj vojsci je završena", kazao je Šojgu Putinu.

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama izjavio u petak da je gomilanje ruskih vojnika na ukrajinskoj granici neuobičajeno i pozvao je Moskvu da povuče vojsku i započne razgovore sa službenim Kijevom kako bi se smirile napetosti.

"Vidjeli ste gomilanje vojnika uzduž granice pod izlikom vojnih vježbi", kazao je Obama za CBS-ovu emisiju "This Morning".

Po njegovim riječima, Putinova odluka o gomilanju snaga mogla bi biti samo nastojanje da se zastraši Ukrajina, "ili možda imaju dodatne planove".

Zamjenik čelnika ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) Aleksander Malevanij rekao je u petak Putinu da je Moskva suočena s rastućim prijetnjama SAD-a i njegovih saveznica koji pokušavaju oslabiti utjecaj Rusije u Ukrajini.

"Došlo je do velikog rasta vanjskih prijetnji državi. Legalna želja naroda Krima i istočnih ukrajinskih regija stvara histeriju u SAD-u i njegovim saveznicama."

Malevanij je izjavio da će Rusija poduzeti "ofenzivne protuobavjeeštajne i obavjeeštajne mjere" kako bi se zaustavili napori Zapada da "oslabi ruski utjecaj u regiji koja je važna (Moskvi)", prenosi Interfax. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter