Svi u gradu udruženi u pomaganju stradalima na Vinežu

Stanari iznose nagorjeli namještaj
Stanari iznose nagorjeli namještaj

Nakon stravičnog požara koji je uništio osam stanova u Labinu prošlog vikenda život kao da se počeo vraćati. Za našeg jučerašnjeg posjeta mjestu požara zatekli smo neke od stanara kako razgrću pepeo, iznose izgorjeli namještaj, ukrcavaju ga u kamione i odvoze na za to određena mjesta.

Vratio im se i osmjeh na lice. Kažu da su svi zbrinuti, jedino je 87-godišnjak u čijem je stanu izbio požar, još uvijek u pulskoj bolnici. Nagutao se dima, ali kažu nam da je dobro i da imaju saznanja kako je već kontaktirao labinski Centar za socijalnu skrb i tražio od njih pomoć, mada i njega čeka smještaj kad se vrati iz bolnice, kao što je osiguran za sve stanare.

Nije se mogao brinuti o sebi

Kažu susjedi da je stradali 87-godišnjak živio čudno i o sebi se nije mogao brinuti. Susjedi su već ranije tražili da se smjesti u starački dom ili sličnu ustanovu, jer je predstavljao opasnost za sebe i okolinu. No, na žalost nije se ništa poduzelo.

Na zgarištu kuće zatičemo majku i sina obitelji Jurišić, Anu i Daria, otac Zdravko je na poslu, mlađi sin Ivan u školi. Dario je srednjoškolac, sportaš, proglašavan za sportsku nadu hrvatskog sporta, igra stolni tenis u prvoligašu Brovinju i nogomet za Iskru iz Vineža. Pomaže majci i kaže kako treba ići naprijed, gledati u budućnost. Požar želi što prije zaboraviti, mada se još uvijek ponavljaju stravične scene pred očima.

Majka Ana, ne može nahvaliti Mariju Belušić, pružila im je drugi dom. Kuća Belušićevih je također na Vinežu, na broju 535, petstotinjak metra od mjesta požara.

Nisam učinila ništa posebno

Odlazimo gospođi Belušić. Teško pristaje stati pred foto objektiv, kaže da nije učinila ništa veliko.

- Vidjeli smo poziv upućen od Garda Labina, gdje se traže prazni stanovi, vidjela je to moja kći. Odmah smo se složile da ćemo ponuditi dio zgrade koji je prazan. Dvosoban je to apartman. Kad nam je gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Donald Blašković predstavio obitelj odmah smo zagrijale stan da dođu u toplo. Nisam učinila ništa posebno. Zašto bi držala nešto prazno, a drugima je potreban krov nad glavom. Oni su zadovoljni, zadovoljna sam i ja. Bit će nas više, bit ćemo veće društvo, treba i mora se pomoći u nevolji, govori nam Marija Belušić.

Samo dan nakon požara pokrenuta je  akcija naziva "Svi za Vinež", pri labinskom Crvenom križu, otvoren je zaseban žiro račun, gdje građani mogu uplatiti pomoć za ljude koji su preko noći ostali bez svega.

Morin Hukić, ravnateljica labinskog Crvenog križa, veli nam kako je jučer predana sva potrebna dokumentacija Uredu državne uprave IŽ, radi ishodovanja rješenja za provođenje humanitarne akcije.

- Održan je sastanak sa stanarima na kojem je bilo šest od ukupno osam stanara. Odsutni su bili hospitalizirani Silvio Blasina i Viktor Černjul, koji je svoje odsustvo opravdao. Cilj je bio upoznati ih s tijekom humanitarne akcije te ispitati njihove potrebe.

Kao što je prekjučer najavljeno i usuglašeno s predstavnicom stanara Zumretom Vidović, stanari su izrazili želju da se sav novac koji bude uplaćen na žiro-račun solidarno podijeli na osam domaćinstava, odnosno broj domaćinstva koja će se nakon adaptacije zgrade vratiti živjeti u svoj stan. Žele da im se isplati nakon adaptacije zgrade, a koristit će ga za ono što im je najpotrebnije (namještaj, tehnički uređaji, oprema...). U ovom trenutku, na račun humanitarne akcije uplaćeno je 15.425 kuna, od kojih je jedna gospođa, koja želi ostat anonimna, sama uplatila 12 i pol tisuća, govori nam Hukić.

Donald Blašković, nam veli da sve teče bolje nego što su mogli i zamisliti.

-Sve je koordinirano, radimo zajedno Grad, Crveni križ, građani pokretači akcije „Svi za Vinež“, stanari, svi, čitav Labin i Labinština. Svi su zbrinuti i smješteni, zadovoljan je Blašković.

Direktorica Labin stana koja je upravitelj zgrade, veli nam kako će oni odraditi svoje, već se započelo s osiguravajućim društvom kod kojeg je zgrada bila osigurana, uskoro će i procjena. Neslužbeno saznajemo da je šteta skoro dva milijuna kuna.

- Obnovit ćemo što hitnije zgradu, tako da se ljudi mogu vratiti svojim domovima, govori nam Sorić.

Isprika labinskim vatrogascima

Ivica Vidović, želi da obavezno u ime svih stanara prenesemo ispriku labinskim vatrogascima.

- Noć kad je izbio požar bila je najgora u životu svih stanara. Emocije rade sto na sat. Bilo je izgovoreno neprimjernih riječi, optužbi vatrogasaca. Želim se u ime svih stanara ispričati. Dobro su odradili svoj posao. Razumijem i neke od stanara, mnogo je toga bilo izrečeno u afektu. Sada se polako sve smirilo. Žalost za izgubljenim domovima ostaje, no najvažnije je što nitko nije stradao. Isprike svim vatrogascima zajedno s njihovim zapovjednikom Darkom Vitasovićem, poručio je Vidović.

Kao u pjesmi "Kad se male ruke slože" u labinskom naselju Vinež u Labinu, na Labinštini, pa i šire, spojile su se male, velike, nježne, grube, dječje, ženske, muške, spojile su se sve ruke. Tako da će u jednoj ružnoj priči ipak biti lijepi kraj.

U subotu humanitarni koncert

Na Dubrovi kraj Labina u subotu će se održati veliki humanitarni koncert, na kojem će nastupiti, Predrag Ljuna, Lukas Bašić, Mrga Bend, Junior Barabe, Valter Golja i Dino Batelić kao Duo Poštin te mnogi labinski DJ-evi. Prihod će se uplatiti za obitelji stradale u požaru. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter