Svi su ludi za selfiejem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beyonce, Miley Cyrus, Meryl Streep, Madonna, Jack Nicholson, Tom Hanks, Rihanna, Darth Vader, papa Franjo... Imaju ga svi! Selfie - autoportet najčešće snimljen kamerom pametnih telefona preplavio je društvene mreže, a sama je riječ postala toliko učestala i sveprisutna da ju je Oxfordski rječnik engleskog jezika proglasio riječju 2013. godine.

Selfie je u rječniku definiran kao fotografija samoga sebe objavljena na društvenim mrežama, odnosno koju je osoba fotografirala služeći se web-kamerom, pametnim telefonom ili fotoaparatom. Prema rezultatima istraživanja koje su proveli urednici Oxfordskog rječnika engleskog jezika, statistike pokazuju da se njezina učestalost u proteklih godinu dana povećala za nevjerojatnih 17.000 posto.

Riječ selfie prvi se put pojavila u rujnu 2002. godine, u komentaru 21-godišnjeg studenta koji se na jednom australskom forumu predstavio kao "Hopey".

Prvi "službeni" selfie prikazuje šavove na njegovoj usni, posljedicu pijanog tulumarenja, a prati ga i komentar u kojem se veseli momak ispričava zbog lošeg fokusa fotografije i objašnjava kako je u pitanju "selfie".

Riječ se nakon toga pojavila na jednom australskom blogu, a potom i kao tag na Flickru, dok se značajno proširila tek 2012. godine.

U međuvremenu je selfie dobio milijardu varijanti, od kojih su najpopularnije one pred ogledalom. Riječ je u engleskom jeziku dobila i inačice kao što je welfie ili selfie iz teretane, stealthie ili fotografija snimljena na "zabranjenim" mjestima poput krova policijskog auta, cell-fie ili autoportret na kojoj je osoba snimljena kako izvodi nešto nedozvoljeno što bi je moglo odvesti iza rešetaka, bookshelfie ili selfie pred policom s knjigama...

Imamo i helfie na kojem je frizura u prvom planu, belfie ili selfie fokusiran na stražnjicu, drelfie ili pijani selfie, felfie ili farmerski selfie, grupni selfie i "hot-dog" selfie, popularan tijekom ljetnih mjeseci, koji prikazuje samo (ženske) noge na plaži.

Mogućnosti su neograničene pa se tako često vidi i selfie s kućnim ljubimcem, automobilski selfie, toples selfie, mutni selfie, "upravo sam se probudio/la" selfie, "pravim se da spavam" selfie, trudnički selfie, bolnički selfie, "duck face" selfie... U hrvatskoj varijanti neke od tih fotografija dobile su nadimak - vecejuše, bojleruše, cipeluše...  (I. KOCIJAN/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter