Svi su fameja u medulinskoj Obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Medulinu je mladi bracni par Jovanovic u travnju otvorio Obiteljski dom za starije i nemocne "Obitelj", na adresi Ližnjanska cesta 24, u kojem je na raspolaganju šest soba.

- Uzeli smo u najam kucu koja s okucnicom ima oko 600 kvadrata. Dom trenutno ima kapacitet za 19 korisnika, a plan nam je proširivanje jer obiteljski dom može imati do 50 korisnika, kažu nam Verica i Dragan Jovanovic, oboje medicinari po struci.

U donjem dijelu kuce su sobe za pokretne osobe - dvokrevetna muška soba, jednokrevetna ženska i trokrevetna ženska, dnevni boravak, sanitarni cvor, kuhinja i terasa. U gornjem dijelu su takoder sobe, sanitarni cvor, šok soba i ambulanta. Imaju i svoj vešeraj.

- Trenutno imamo cetvero korisnika i svi su u donjem dijelu kuce. Sobe su nam jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne. Šok- soba je ustvari svojevrsna soba za izolaciju gdje se smještaju osobe koje se, primjerice, zaraze od gripe ili bolesnici koji imaju karcinom u napredovalom stadiju. Do šok-sobe je ambulanta, a uskoro ce nam sve sobe biti pod videonadzorom, kažu Verica i Dragan.

Buduci da do gornjeg dijela kuce vode stepenice, uskoro ce nabaviti i tzv. transporter za stepenice. Na prilazima kuci napravljene su rampe prilagodene osobama u invalidskim kolicima.

Najniža cijena boravka u domu je 4.800 kuna, a ona dalje ovisi o dijagnozi ili pokretljivosti pacijenta. U cijenu je uracunata fizikalna terapija, prijevoz do frizera ili pedikera, na bolnicke preglede ili laboratorijske pretrage.

- Dan pocinje jutarnjom njegom koja traje od 7.30 do 8.30 sati, a nakon toga je dorucak... Od 10 do 12 sati korisnici su s fizioterapeutom, i u to vrijeme je i marenda (voce ili nešto drugo lagano). Rucak se poslužuje od 12.30 do 13.30 sati, nakon cega neki odu prileci, neki popiju kavu na terasi, gledaju televiziju ili igraju karte. Kad je lijepo vrijeme, odlazi se u šetnju. Za posjete je rezervirano vrijeme od 15.30 do 17 sati. Nakon vecere je vecernja njega i odlazak u krevet, opisuje nam Verica. Na ljeto ce odlaziti i na plažu.

Nedavno su svi zajedno sadili cvijece, za Uskrs su farbali jaja, a ima tu i proslava rodendana. Tako je Vitalina Francula u domu proslavila svoj 77. rodendan, a Verica nam otkriva da je Vitalina svima radila njoke, presadivala i sadila cvijece...

- Za srce je najbolji smijeh i mi se ovdje šalimo. Dragi su mi ljudi i okolina oko mene. Jedna fameja je to, kaže nam Vitalina. (T. GRBIC; D. ŠTIFANIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter