Svi spremni za sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi su spremni za turisticku sezonu i gosti ce u Istarskoj županiji ovog ljeta biti sigurni, rekao je na sastanku Državnog ureda za zaštitu i spašavanje procelnik njegovog podrucnog ureda u Pazinu Renato Kalac.

Na skupu su sudjelovali predstavnici istarskih hotelijerskih tvrtki, policije, vatrogasaca, Istarskih domova zdravlja, Zracne luke Pula, Bina-Istre i drugi. Kalac je napomenuo da treba još neke korake poduzeti, spomenuvši suradnju i koordinaciju kao kljuc uspjeha, ali i potrebu da se što više ambulanti po turistickim naseljima stavi u funkciju da bi se rasteretile službe hitne pomoci.

"Suocavamo se svake godine s brojnim problemima kako do pacijenata, posebice u povijesnim jezgrama i na plažama. U starim gradovima jasno je da se ulice ne mogu proširiti, ali se može zabraniti parkiranje da bi vozilo Hitne pomoci moglo proci, o cemu bi trebali racuna voditi policija i pauk. Istraturist je plaže ogradio lancima, kljuceve da ih maknemo nije nam dao, pa tako primjerice, ekipa Hitne mora proci kroz hotel Sol Auroru da bi došla do unesrecenih na plaži.

Ali to nije samo problem Umaga, vec i drugih turistickih gradova. Iz vozila neku opremu ne možemo izvuci nositi nekoliko stotina metara, a sve to bitno je zbog kratkoce vremena u kojem lijecnici moraju djelovati. Poteškoca imamo i s koridorima za pristup Hitne kada se dese prometne nesrece, iznio je voditelj umaške ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Daniel Ferlin.

"Ceste koje cemo otvoriti nece puno promijeniti stanje na istarskim cestama - lani je jedne subote na Istarskom ipsilonu kolona zbog odlaska gostiju bila duga 26 kilometara, pa bi ih trebalo drukcije usmjeriti i objasniti u koje doba dana da ne krecu na put", rekao je Tomislav Ladavac iz Bina-Istre.

Uskoro ce se u promet pustiti dionice Rogovici-Žminj, cvorovi Višnjan i Medaki, a 1. lipnja otvara se puni profil Ipsilona od Kanfanara do Pule. U tijeku je bojenje tunela Ucke što ce trajati do 1. svibnja, a tijekom ljeta nastavit ce se raditi na dionicama Kanfanar - Umag, odnosno Kanfanar - Rogovici. Potonje, ako ih budu trebali zatvoriti, cinit ce to rano ujutro da ne bi bilo problema u prometu, najavio je Ladavac.


Podijeli: Facebook Twiter