Svi složni - nove knjige su preskupe

"Prodavači" su se grupirali po školama i razredima (N. LAZAREVIĆ)
"Prodavači" su se grupirali po školama i razredima (N. LAZAREVIĆ)

Gimnazijsko igralište u subotu je prijepodne bilo krcato učenicima i njihovim roditeljima. Svi su oni stigli na organiziranu razmjenu udžbenika za učenike gimnazije i za sve zainteresirane srednjoškolce.

Neki su, kako smo doznali, do gimnazijskog igrališta potegnuli čak iz Pazina, a sve kako bi prodali knjige koje im više ne trebaju. Spontano "prodavači" su se na igralištu raspodijelili tako da su se s jedne strane prodavale i razmjenjivale knjige za osnovnu, a s druge dvije strane nalazili su se raznorazni udžbenici za srednje škole; od gimnazijskih do onih za tehničku i strukovne škole. Osim udžbenika zanimljivo je napomenuti da su se prodavale i brojne radne bilježnice i to mahom neispunjene.

Prazne radne bilježnice

U razgovoru s jednim učenikom, a koji je u radnoj bilježnici iz fizike koju je prodavao za 20 kuna, ispunio tek prve tri stranice doznali smo da se one, iako bi trebale služiti za ponavljanje, ne koriste često pa je potrebno tek malo dobre volje i dobra gumica da se prve stranice obrišu i radna je "kao nova".

Na susretu smo sreli i učenicu prvog razreda Hotelijersko- turističkog tehničara, Puljanku Ninu koja je na sajam udžbenika došla s mamom. Kako nam je ispričala novi komplet udžbenika za prvi razred koštao bi ju čak 1.988 kuna, bez bilježnica i pribora, stoga je došla vidjeti koje udžbenike i radne može kupiti rabljene te tako uštedjeti.

- Evo, tek sam krenula u obilazak, a već sam pronašla jednu radnu bilježnicu za deset kuna, a nova košta čak 97, rekla nam je Nina te na upit toleriraju li nastavnici da prve tjedne u školi nemaju knjige navela kako za to imaju razumijevanja te bez knjiga mogu na nastavu sve do 1. listopada. I oni su, veli, svjesni situacije u kojoj živimo i toga da su knjige jako skupe. To su nam potvrdili i svi roditelji s kojima smo na sajmu pričali navodeći nam informaciju da udžbenici za prvi razred gimnazije koštaju čak 2.400 kuna.

Za dvoje gimnazijalaca tisuću eura

- Uz trošak za udžbenike, tu su još i razne karte, mape, rječnici, bilježnice pa se trošak penje i preko tri tisuće kuna. Ne računajući garderobu, tenisice, torbu... A zamislite sada situaciju kada vam gimnaziju pohađa dvoje djece, troškovima nema kraja i penju se do tisuću eura rekla nam je jedna mama dodajući kako svaki rabljeni udžbenik koji ovdje pronađu ušteda za njihov, ionako nategnut, kućni budžet.

Inače, kako smo vidjeli cijene su bile doista šarolike, a većina se knjiga prodavala od deset do 30 kuna, najmanje duplo manje nego što koštaju u knjižarama. No, upozorili su nas neki roditelji pri kupnji valja biti oprezan jer neki prodaju i starija izdanja, a koja se više ne koriste. Također, iskazujući međusobnu solidarnost u "po novčaniku teškim mukama", jedni su druge, ukoliko nisu imali tražene udžbenike slali u obližnji antikvarijat, a koji također prodaje rabljene udžbenike za osnovne i srednje škola. Sve kako bi se uštedjelo. Inače, razmjena udžbenika na gimnazijskom igralištu organizirana je u suradnji s Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter