Svi radovi na Poreštini završavaju do početka lipnja

Radovi u Stanciji Kaligari i Radmani (M. MIJOŠEK)
Radovi u Stanciji Kaligari i Radmani (M. MIJOŠEK)

Kopa se i gradi na sve strane, vidljivo je na svakom uglu grada i prigradskih mjesnih odbora. Svibanj je i sve se više približavamo pravoj turističkoj sezoni, odnosno lipnju kada će uslijediti ljetna pauza, prekid kopanja zbog strateških interesa turizma jer, zna se turizam traži red, prohodnost i čistoću. O svemu tome smo razgovarali sa zamjenikom porečkog gradonačelnika Lorisom Peršurićem. Po njegovim riječima, od ukupnog broja otvorenih gradilišta čak 28 otpada na izgradnju novog sustava odvodnje, na tzv. program EU Poreč, investicija od oko 500 milijuna kuna većim djelom financirana EU sredstvima kojim Poreč dobiva novi kanalizacijski sustav sa pročišćivačima.

Postavlja se 20-ak novih crpnih stanica

Kopa se i radi u ruralnom i urbanom dijelu a radovi su pri kraju, odnosno obustavit će se prvog lipnja a najkasnije do desetog lipnja. Peršurić objašnjava da će se radovi obnoviti u jesen kada kreću radovi postavljanja dvadesetak crpnih stanica. Druga važna aktivnost vezana je za program plinofikacije grada: radi se u Čimižinu i u Špadićima, radovi će se prekinuti prvog lipnja i nastavit će se u listopadu. Glede tog projekta koji obuhvaća postavljanje 45 kilometara cijevi radi se na projektiranju radova u Finidi i donje Špadiće, radovi će krenuti u jesen. U tijeku je  asfaltiranja u više dijelova grada, Peršurić naglašava da se radovi moraju zaključiti do prvog ili najkasnije do desetog lipnja. Radi se intenzivno na dovršenju rotora kod Vranića i na izlazu kod bivše zgrade Vindije. Uz to projektira se izgradnja rotora kod semafora na izlazu iz autobusne stanice te kod Baderne.

- Bitno je istači da ne ulazimo u sezonu s građevinskim radovima, držimo se striktno pravila, s prvim lipnjem prekinut će se svaka aktivnost. Za nekoliko dana započet će montiranje triju teretana na otvorenom i to u Červar Portu, u Materadi i na Naftaplinu. Sve će teretane biti montirane do početka lipnja, a prvog lipnja dovršava se obnova fasade i krova stare dvorane (Palestra). U pripremi je montaža dva dječja igrališta u Varkarinu i Stanciji Portun, kaže Peršurić.

Uređuju se plaže i teretane na otvorenom

- Gradske zelene oaze ostaju iste, cilj nam je stvoriti sustav manjih parkirnih površina uklopljeni u urbanu cjelinu, objašnjava Perušurić. Jedna od značajnijih intervencija tiče se poboljšanja stanja na plažama. Gradnja šetališta uz novi javni WC, rasvjeta i uređenje plaže koštat će oko dva milijuna kuna, a radovi moraju biti dovršeni do 1. lipnja, kaže Peršurić i objašnjava da grad sustavno radi na dobivanju sredstava iz raznih fondova: od ministarskih do europskih, to je dobar sistem rasterećivanja proračunskog novca. Uz navedeno uređenje Peškere s gradnjom novog šetališta i plaže nedaleko hotela Zagreb, teku radovi na rekaizaciji prve faze uređenja plaže u Saladinki te u druge faze u Červar Portu.

- Drago mi je da i dalje ulažemo u Červar Porat koji je godinama bio na marginama gradskog interesa. Ugrađuju se tuševi, svlačionice, rampe za invalide, uređuje se plaža. Kada su vanjski mjesni odbori u pitanju grad je projektirao izgradnju sedam polivaletnih igrališta, trenutno se gradi jedno takvo igralište u Velom Maju a radovi će biti okončani prvog lipnja. Do kraja mjeseca bit će objavljen natječaj za izgradnju društvenog doma u Fuškulinu pokraj igrališta. Radovi će započeti u sedmom mjesecu, govorimo o investiciji od oko 500 tisuća kuna plus PDV.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter