Svi putevi vode do Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija ima proracun za 2011. godinu od 265,65 milijuna kuna koji su sinoc županijski vijecnici izglasali s 24 glasa za dok je sedam nezavisnih vijecnika s liste Plinia Cuccurina bilo suzdržano. Od 16 amandmana župan ih je kao predlagac usvojio 11 u potpunosti ili djelomicno dok ih pet koje su dali nezavisni vijecnici nije usvojeno. Uglavnom bez rasprave usvojeni su programi javnih potreba za 2011. u sportu od 2,8 milijuna, u tehnickoj kulturi od 400 tisuca, kulturi od 4,17 milijuna te zdravstvu i socijalnoj skrbi od 6,43 milijuna kuna (nova stavka je 800 tisuca kuna za Centar za palijativnu skrb).

Konacno se nakon višekratnog traženja pred vijecnicima našla informacija o aktivnostima IDA-e. O deset godina djelovanja izvijestio je direktor Darko Lorencin. Pocelo se s kreditiranjem pa je u 11 kreditnih linija odobreno 663 kredita vrijednih 448 milijuna kuna po povlaštenim uvjetima. U 16 aktivnih poduzetnickih zona djeluje 147 poduzetnika s 2.657 zaposlenih. Godišnje se uz državna sredstva i ona opcina i gradova u zone kojih ima 26 ulaže šest do osam milijuna kuna. Od 2007. IDA se bavi istraživanjem i razvojem dok je lani osnovan Centar za istraživanje metala -METRIS, a prije roka vec u 2011., jer su odobrena europska sredstva, ide se na tehnološki inkubator.

Cuccuirin je podsjetio je da je IDA doprinijela da se u Istru dovede najveca greenfield investicja u Hrvatskoj i da se i to treba reci o aktivnostima IDA-e bez obzira na posljedice. Anton Josip Rupnik tvrdi da je oko poslovne zone Pican bilo manipulacija i protuzakonitih radnji pa je tako na zahtjev Rockwoola, tvrdi on, zona proširena i na poljoprivredno zemljište koje se ne može prodavati strancima. Iznova je ponovio da je Lorencin u ime IDA-e potpisao predugovor i ugovor s Rockwoolom bez da je to odobrila Županijska skupština.

Župan je porucio Rupniku da ako ima saznanja o nezakonitim radnjama neka to prijavi jer sada je za to dobro vrijeme jer "nitko nije pošteden istraga, optužbi i zatvaranja". Ponovio je da je bio protiv Rockwoola, da je IDA bila partner opcini Pican koja je htjela novu tehnologiju i novo zapošljavanje. Jakovcic je najavio da je s nacelnikom Picna dogovoreno da se ministru Jandrokovicu pošalju podaci o štetnosti djelovanja Rockwoolove tvornice u Picnu.

Lorencin kaže da nemaju tajni, da su predstavnicima Rockwoola pokazali sve zone, da je zona u Picnu uvrštena u program razvoja zona u Županiji i da bi - u slucaju da Županija ne odredi koncesionara za plin - IDA bila koncesionar u dovodenju plina od glavnog voda do zone i da "drugih obaveza nije bilo".

Cuccurin je predložio da opcine budu zastupljene kroz udjele ili tijela IDA-e zbog transparentnosti, a bilo bi dobro da vijecnici budu informirani o radu IDA-e, zanima ga tko je financirao ROP i tko ce financirati Županijsku razvojnu strategiju. Rad IDA-e je pohvalila Maja Šaric (SDP-Zeleni).

Župan kaže da je ROP u cijelosti financirala država s 188 tisuca kuna i na javnom natjecaju je posao dobio Institut za medunarodne odnose iz Zagreba, a input su im dali Županijsko poglavarstvo i procelnici.

- Županijsku strategiju cemo raditi uglavnom sami, veli župan uz poziv svima da se ukljuce i pomognu im. Ne protivi se da opcine postanu suosnivaci IDA-e, ali moraju staviti sredstva na stol. Odbor za gospodarstvo i turizam preporucio je Skupštini da im IDA jednom godišnje podnosi izvješce.


Podijeli: Facebook Twiter