Svi putevi tartufa vode u Livade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva sajamska šatora na dvije lokacije; Guinnessovog rekordera Giancarla Zigantea i 18. Tuberfesta, tradicionalnog sajma tartufa i poljoprivrednih proizvoda, te ukupno osamdesetak izlagaca autohtonih domacih proizvoda od toga šest tvrtki registriranih za promet tartufima, docekali su posjetitelje koji su nedjelju odlucili provesti u Livadama - centru svijeta tartufa.

- Cilj Tuberfesta promovirati je bijeli istarski tartuf u svijetu i zaštititi njegovo podrijetlo i znacaj, ali i okupiti proizvodace autohtonih proizvoda. Veseli što je sajam poljoprivrednih proizvoda u Livadama, u vrijeme kada je obrtnicki sajam u Puli i kada se priprema sajam pršuta u Tinjanu, privukao zavidan broj izlagaca, istaknula je otvarajuci 18. Tuberfest predsjednica Udruge BIO Istra i savjetnica za ekološku proizvodnju Istarske županije Vlasta Radoicic.

- Ponosni smo da smo što je Tuberfest postao punoljetan i što je doprinio promociji podzemne gljive. Od samih zacetaka nastojali smo promovirati tartuf kao turisticki proizvod, produžiti sezonu i potaknuti privatnu inicijativu, naglasio je na otvaranju Tuberfesta oprtaljski nacelnik Aleksander Krt.





Kilogram tartufa prve klase na jednom se štandu prodavao po 17.000 kuna, dok je na susjednom štandu prva klasa bila 14.000 kuna. Tartufari su nam rekli da je sezona do sada bila loša, no zadnja kiša malo je popravila stanje, tako da ima više vecih i ljepših primjeraka tartufa, od onih manjih i sitnih. Medu težim primjercima ekstra klase bio je 410 grama težak tartuf vrijedan oko 10.000 kuna.

Za svoje goste iz zemlje i inozemstva, u Livadama su pripremili pokazno traženje tartufa, zabavne i gastronomske sadržaje. U šatoru Zigante tartufa koje je proteklog vikenda otvorio predsjednik Ivo Josipovic, u dva je bloka održan show program "Najbolji za stolom". Gostujuci kuhar Branko Ognjenovic, izbornik hrvatske kuharske reprezentacije, pripremio je tortu od sira s tartufima. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter